Модерни тенденции в офисното осветление

Интериор

Работните пространства са променени. Безличните офиси, пренаселени с кабини, отстъпиха място на нови концепции с отворен план, предназначени да отговорят на нуждите на потребителите. Наскоро се появиха безброй нови динамични работни пространства, без фиксирани работни станции, в които служителите могат да избират най-добрата среда за изпълнение на своите функции. Гъвкавостта и демократизацията на пространството са безспорни ценности в съвременните офиси.

В допълнение към задължителните норми, струва си да се вземат предвид незадължителни, но силно препоръчителни в наше време. Говорим за характеристики като: Тип лампа. Оптималното решение са диодите: те са икономични, издръжливи, компактни, почти не се нагряват и могат да имат различни цветови температури. Да, често в дискусиите за това как да изберем офис осветление се появяват и флуоресцентни лампи: от удължени колби до домакински „енергоспестяващи“. Но на фона на по-ниските цени на LED лампите, тяхната покупка едва ли е оправдана

Регулиране на светлината. Съвременните технологии ви позволяват гъвкаво да регулирате осветлението по отношение на яркост и цвят – това е полезно за различни работни задачи, време на деня, индивидуални предпочитания на служителите и др. Можете да променяте както местните тела, така и общите – като последните могат да коригират индикаторите автоматично, според дадена програма.

 Защита. Осветителните устройства в работните интериори трябва да се отличават със сила и издръжливост. Затова си струва да оцените както материала на корпуса им (предпочитат се метал и здрава пластмаса), така и степента на сигурност.

Видове офис осветление

 Разговорът за това как да изберем офис осветление би бил непълен без неговите видове. Освен това вече беше отбелязано, че е по-добре да инсталирате различни лампи. И всеки има свои собствени характеристики:

Полилеи. Такива висящи лампи често се използват, например в дневни, а не в офиси. Въпреки че ще се поберат в големи презентационни зали, рецепции, салони и др., където е необходимо ефектно осветително тяло с дифузна светлина. Основното е, че височината на тавана в този интериор е достатъчна – и най-малко 2,5 м остават под полилея. 

Таванни лампи. Всъщност те също се класифицират като полилеи, но поради техния “окачен” дизайн, те трябва да бъдат споменати отделно – особено след като този тип е чудесен за офис пространство. Обикновено моделите, които са популярни и в осветлението на бани, заемат минимум място, дават мека разпределена светлина и са направени в семпъл стил.

 Растерни лампи. Класиката на жанра при избора на осветителни тела за офиса са квадрати или правоъгълници, изрязани в тавана и изпълнени с продълговати лампи. Те създават мощно и равномерно осветление и не привличат прекалено много внимание.

Прожектори. Друг популярен тип таванни тела за основно осветление. Основните им свойства: малък размер и възможност за монтиране на всякакви тавани (моделите са както вдлъбнати, така и надземни). Но имайте предвид: техният светлинен поток е тясно насочен и затова е необходим компетентен проект за поставянето им в офиса, така че да няма тъмни или светли зони.

Спотове. Строго погледнато, това са прожектори – но с възможност за промяна на позицията на тялото им и посоката на светлината. Такива модели могат да се съсредоточат върху важни елементи от офиса или съседните стаи (например върху комплект в офис кухня – не напразно спотовете са често срещани точно в такива стаи) и да помогнат за зонирането на пространството.

Настолна лампа. За статия за това как да изберем офис осветление, този елемент е строго задължителен. Настолната лампа трябва да има строго насочена светлина със затворен абажур, гъвкавост при промяна на позицията на тялото, удобно управление (за предпочитане с регулиране на яркостта и цвета), незабележим дизайн (оставете многоцветни модели за детско осветление).

Стенни лампи. Оптималното разположение на аплиците е в офисните коридори и антрета, където те могат напълно да заменят таванното осветление и да се включват със сензори за движение. Въпреки че са полезни и за акценти в интериора, и за декорация. Основното е, че светлината от тях трябва да отива или към тавана или надолу или разпръсната отстрани – но не по посока на работещите хора.

LED ленти. Днес изборът на офис осветление е свързан не само с функции, но и с дизайн. Ето защо такива периферни лампи, обикновено монтирани за красиво осветление някъде в спалнята, често се поставят в работните помещения. Лентите могат да се поставят по первази и близо до интериорни врати, зад огледала, под мебели, рафтове и др.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org