Модни тенденции в дизайна на банята през 2023 г

Интериор

Основното правило и тенденция на съвременния дизайн на баня: няма правила. Декорът може да бъде всичко със стил! Тук е по-важно нещо друго: практичността и удобството на избраните решения, които освен това, подобно на добре подбраните дрехи, прикриват недостатъците на „фигурата“ и подчертават нейните предимства. Следователно дизайнът на банята трябва да бъде обмислен във всеки детайл, от плочки до водопровод, не забравяйте да вземете предвид характеристиките на конкретна стая. За да направите това, ще разделим всички съвети и препоръки по тази тема в няколко основни категории.

Дизайн на малка баня

Малка площ от стаята налага много ограничения, но това не означава, че е невъзможно да направите тази баня удобна и визуално привлекателна. За да направите това, обърнете внимание на следните точки.

Светли плочки

Без значение колко изтънчени и благородни тъмни покрития на стените ви привличат, най-добрата тенденция в дизайна на малка баня е да изберете светли плочки. Това могат да бъдат вариации на бяло и бежово, синьо и розово, светло зелено и т.н. Те визуално разширяват пространството, правят го по-елегантно. Да, поддръжката на плочките е по-трудна, но можете да изберете порцеланови каменинови изделия: по-лесно се почистват.

Окачени конструкции

Традиционните мебели за баня, разположени на пода, изглеждат строги, но все пак тежки. Ето защо е по-добре да изберете шкафове окачени на стената – с тях стаята изглежда по-проветрива, по-лека. Същото важи и за окачена тоалетна чиния или биде. Освен това имайте предвид: почистването с този дизайн е по-удобно, тъй като краката, цокълът или ограничителят на основата не ви пречат.

Правилни осветителни тела

Осветлението в банята винаги се избира съзнателно, но при проектирането на баня с компактни размери въпросът за светлината е особено критичен. Потърсете модели с плосък таван, прожектори, които да подчертаят всякакви дизайнерски находки, аплици, които да се монтират до огледало, и LED ленти за периферно осветление – всички те заедно ще преобразят стаята, без да заемат много място.

Дизайн на баня без тоалетна

Ако тоалетната е разположена в отделна стая, вие сте свободни да поставите интересни акценти върху други елементи на банята – и в същото време да увеличите удобството на такова помещение.

Конзолни мивки

Такива модели се наричат ​​​​окачени – в края на краищата те са окачени на стената, без никаква основа под формата на пиедестал или нощно шкафче. Изборът на умивалник от този тип ще направи банята ефектна и по-просторна, а под нея можете да поставите например кош за пране. Само не забравяйте да изберете подходящ сифон – модел с хромирано покритие ще изглежда най-добре.

Плочки за плот

Ако решите да инсталирате по-традиционна мивка с шкаф в банята, тогава все още можете да постигнете оригиналност в този случай. За да направите това, не купувайте готови мебели, а поръчайте проект по индивидуална скица, където ще има … плот от плочки. Дизайнът на банята ще се окаже по-необичаен, плюс керамиката изобщо не се страхува от вода и домакински химикали и надминава MDF и пластмаса по сила.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org