Осветление на коридора: основни правила за избор

Интериор

 Правилният избор на осветителни тела е важен за всяка част от апартамент или къща, но в коридорите и коридорите е двойно по-важен. В края на краищата тези части на дома обикновено имат минимално естествено осветление или са напълно лишени от него, поради което светлината се “получава” изключително от полилеи, спотове, аплици и др. Освен това тези помещения често са малки, така че недобре обмислената инсталация на лампи ги прави визуално тесни и банални, което ви лишава от комфорт, когато се обличате. За да избегнете това, е необходимо да разберете подробно как да изберете осветление в коридора.

 Основните видове лампи за коридора 

За монтаж в коридора можете да изберете всякакъв вид лампа. Но трябва да го направите съзнателно, като вземете предвид характеристиките на неговата конструкция, приложение и дизайн.

 Класически плафониери – полилеи

Традиционният полилей никога няма да загуби своята популярност. Такива лампи могат да бъдат поставени на всеки тип таван и да бъдат избрани във всеки стил. Но има едно „но“: големите висящи модели са подходящи само за просторни коридори с високи тавани (или по-добре, изпратете ги към осветлението на хола). Във всички останали ситуации купувайте плоски лампи над главата, с коитокоридора ще изглежда по-просторна. И още нещо: полилеят изглежда най-добре в квадратни и правоъгълни коридори, където ще създаде равномерно осветление. И в коридор с неправилна форма трябва да потърсите различна лампа или да я допълните с други модели.

Прожектори. Когато анализирате как да изберете осветление в коридор или коридор, това е може би най-често срещаният вариант. В крайна сметка точковите източници на светлина имат няколко предимства наведнъж. Първо, те са универсални – могат да действат както като основно, така и като допълнително, фоново и декоративно осветление. Второ, прожекторите заемат минимум място, поради което не „натискат“ дори в най-малките стаи с нисък таван. Трето, те създават наистина равномерно осветление (но само при правилно „планиране“!). По същество има един минус: такива модели изглеждат най-органични само в модерни стилове.

 Надеждни прожектори в коридора: Всъщност това са поредните прожектори, но с малка разлика в дизайна: те са монтирани на малка регулируема опора. Благодарение на това можете лесно да промените посоката на светлинния лъч, сякаш в някаква офисна настолна лампа. В същото време спотовете могат да имат един източник на светлина и няколко на обща платформа или рамка. Кога това може да е полезно? Например, ако трябва да извършите зониране или да се съсредоточите върху определено дизайнерско решение. Но имайте предвид: използването на спотове като единствено осветление за коридора и коридора няма да работи – само като допълнителна светлина.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org