Какво е калорията и какво трябва да знаем за нея?

Диети

Калориите са единица за енергия. Те измерват колко енергия се съдържа в дадена храна. В последните седмици събрахме някои от най-често задаваните въпроси за калориите и направихме тази кратка и полезна статия.

Независимо коя диета следвате – било то кето, палео, обратната диета, диетата на Атанас Узунов или някоя друга, в основата на отслабването си остават калориите!

КАЛОРИИТЕ СА ОНЕЗИ МАЛКИ СЪЩЕСТВА, КОИТО СЕ ПРОМЪКВАТ В ГАРДЕРОБА ВИ ПРЕЗ НОЩТА, ЗА ДА ЗАШИЯТ ДРЕХИТЕ, ПРАВЕЙКИ ГИ ПО-ТЕСНИ.

Кое определя колко калории ще изгоря по време на тичане?

Най-големите фактори, които определят колко калории ще изгорите са скоростта и времето, като скоростта е от първостепенно значение.

Предполагаме си спомняте формулата от учебниците по физика S=v.t

Разстоянието, което ще изминете изцяло зависи от другите два фактора, затова няма нужда да се тревожите за него.

Защо скоростта определя до най-голяма степен колко калории ще изгорите ли?

Ако се разхождате с 5 км/ч. и тичате със скорост 5 км/ч. за един час ще изгорите същите калории.

На практика това обаче не се случва. Хората тичат по-бързо, отколкото биха могли да ходят, така че броят на калориите, които човек би изгорял, бягайки за час ще бъде повече от броя на изгорените калории за един час ходене.

Основната причина, че скоростта е най-важният фактор е, че увеличената скорост обикновено е резултат от увеличените усилия (което изисква да изгаряте повече гориво – калории).

Какво да правя в дните, когато не искам да следя стриктно калориите си?

Имаме няколко съвета за тези дни.

  • Направете си калориен диапазон, вместо точна стойност. Например, ако трябва да изядете 2200 калории, се стремете да консумирате между 2100 и 2300 калории.
  • Следете само протеините си. Например, ако трябва да консумирате по 150гр. протеин на ден, набавете си ги и не се притеснявате много за въглехидратите и мазнините. Ако останете в рамките на калорийния си диапазон, ще постигнете добър напредък.

    Тези два навика ще премахнат голяма част от притеснението и раздразнението от точното изчисляване на калориите.

Ако пък сте от хората, които все още не знаят колко калории трябва да консумират на ден, можете да се възползвате от някой безплатен калориен калкулатор. Прекомерната консумация на калории е една от основните причини за развитието на инсулинова резистентност, затова ви съветваме да изчислите дневните нужди на тялото си.

Ако съм в голям калориен дефицит, тялото ми ще влезе ли в “икономичен режим”, пречейки ми да губя подкожни мазнини?

Икономичният режим на тялото е нещо много интересно, защото, макар и това твърдение да не е напълно правилно, също не е и напълно неправилно.

Правилната част – когато намалите калориите (и по-точно, когато започнете да сваляте килограми) има известно забавяне на скоростта на метаболизма.

Неправилната част – абсурдно е да вярвате, че щом намалите драстично калориите, тялото ви решава да ви саботира и влиза във фантомна зона на паралелно измерение, където законите на термодинамиката престават да съществуват. Това, че в тази зона загубата на мазнини е невъзможно и това, че в тази зона може да напълнеете с абсурдно нисък прием на калории са глупости.

Какво всъщност се случва? Когато започнете да губите телесни мазнини (и тегло) вие буквално ставате по-малки. Това означава, че тялото ви не изисква толкова калории, за да ви поддържа живи (сравнено с тези, от които е имало нужда преди). Този процес се нарича адаптивна термогенеза и както подсказва името, метаболизмът се е приспособил към по-ниските енергийни нужди на новата ви по-лека “версия”.

И така, това бяха най-често задаваните въпроси за калориите в здравословното хранене. Надяваме се тази кратка статия да ви е била от полза. Не забравяйте, че най-важното нещо е не само да изглеждате, но и да се чувствате добре!

Тази статия е изготвена от BAV.BG, платформа за здравословно хранене, спорт и тренировки.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org