Полезни или вредни са суровите гъби?

Диети

Суровите гъби са много полезна храна – те съдържат толкова хранителни вещества, колкото изсушените. Само суровите и сушени гъби запазват своите полезни свойства, тъй като не са подложени на термична обработка. Когато готвите или пържите витамини, други хранителни вещества започват да се разграждат. В резултат на това от продуктът има по-малко полза за тялото. Интересен факт е и че сушените и суровите гъби се различават само по съдържанието на вода. Суровата гъба съдържа приблизително 85% течност. 

Можете ли да ядете сурови гъби?

Правилно приготвените сурови гъби са напълно безопасни за организма. Има обаче случаи на отравяне с този продукт. Нека изброим често срещаните причини.

Закупуване на продукти с ниско качество

Старите гъби съдържат много токсични вещества, които могат да причинят сериозно отравяне. Препоръчва се незабавно да се изхвърлят червивите и стари гъби. Само млади гъби могат да се консумират сурови.

Съмнителен произход на продукта

Най-често отравянето с гъби става при покупка от пазари. За да избегнете проблеми, препоръчително е да купувате само от магазини, които имат необходимите сертификати за продажба на такива продукти.

Съдържание на токсични вещества

Някои хора берат гъби в екологично замърсени райони. Забранено е събирането на диви гъби в близост до железопътни линии, магистрали или пречиствателни станции. Гъбите абсорбират токсични вещества от въздуха и почвата, като могат да причинят сериозна интоксикация на тялото.

Наличието на противопоказания

Някои хора не усвояват продукта поради индивидуална непоносимост. Например тези със заболявания на някои вътрешни органи или наличие на алергични реакции.

Болести

Лекарите забраняват яденето на сурови гъби от пациенти, страдащи от язви на бъбречни и храносмилателни заболявания. Пренебрегването на препоръките причинява обостряне на заболяването и влошаване на здравето.

Гъбите в диетата на децата

Деца под 3-годишна възраст не могат да усвоят напълно гъбите. В резултат на това може да настъпи тежко хранително отравяне. Затова по-добре не давайте на малките деца да ядат нито сурови, нито сготвени гъби.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org