7 Начина Да Се Адаптираш Към Университетския Начин На Живот

Независимо дали отиваш в университет за първи път или се завръщаш да учиш след почивка, университетският живот може да се окаже труден и емоционален. Промяната, макар и вълнуваща, често е трудна за преглъщане за много хора. Първите дни могат да се окажат особено тежки и объркващи за повечето студенти. Ето няколко съвета как да се адаптираш към живота по време на университетското си обучение:

1. Не се чувствай длъжен да правиш неща, които не искаш

Независимо дали става въпрос за харчене на повече, отколкото можеш да си позволиш, взимане на наркотици, секс, излизане с приятели, когато нямаш енергията, та дори и написване на курсови проекти, които не смяташ за релевантни към обучението ти, не е необходимо да правиш всичко. Кажи “не” когато това е необходимо. А относно излишните курсови работи, има специалисти, които не само биха се погрижили за тях, но и за разработката на дипломната работа, ако това е нещото, от което имаш нужда.

2. Отдели си време за релакс

Отърси се от стреса, като си заделиш достатъчно време за качествен сън и почивка. Ти се познаваш най-добре и знаеш кое те отпуска, единственото, за което трябва да се погрижиш, е да намериш времето за това.

3. Очаквай да си нервен през повечето време

Университетските години са времето, в което повечето хора изграждат себе си, независимо от това колко готини и уверени ти изглеждат на пръв поглед. Напълно е нормално да си нервен и да не откриеш доживотните си приятели през първата седмица. Запомни че не си сам и много хора се чувстват по този начин.

4. Извлечи най-много от хората и ситуациите

Сега е моментът да опиташ различни неща и напълно да преобърнеш живота си. Ходи на събития, които те вълнуват и бъди отворен към разнообразието от хора. Същевременно, не се старай да следваш тълпата на всяка цена, а се опитай да намериш правилните за теб неща.

5. Не се обвинявай

Не потъвай в негативни мисли за това, че не винаги успяваш да си социален, колкото ти се иска, или че си казал нещо, за което по-късно си съжалил. Не се обвинявай за лошия резултат на теста и не си поставяй прекалено високи очаквания за наваксването с материала. По-добрата стратегия в случая е да се поучиш от съответните ситуации и да забравиш за случилото се.

6. Не подтискай проблемите си

Вместо да таиш в себе си всичко, постарай се да споделяш проблемите с близки и приятели. Не само че могат да ти дадат добър съвет, но и самия акт на изслушване може да ти бъде от неимоверна полза. Не се притеснявай да потърсиш терапевт, ако прецениш, че имаш проблем, с който не можеш да се справиш сам. Терапията не означава, че нещо ти е наред, нито пък е вечна. Терапевтите са специалисти по слушане и ще могат да ти помогнат да се ориентираш и да откриеш сам решение на проблема си.

7. Опитай да се организираш от самото начало

Имай план за действие, за да намалиш напрежението в следствие от нерешителност. Разпредели времето си така, че да отделиш достатъчно за учене и за почивка. Елиминирай от графика си всички ненужни неща, които само ти пречат, но не ти носят никакво удовлетворение или друг вид стойност.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org