Интересни научни факти за музиката

Още през 19 век e тестван интересен способ за по-добра производителност на добитък. При проучване след “слушането” на музика кравите дава 2 пъти повече мляко от традиционното, но при слушане на Моцарт. Когато Германия стигна до същото откритие през 20 век, немските фермери, като практични хора, започнаха целенасочено да използват музиката на Моцарт във фермите си, за да увеличат добива на мляко.

И в Япония беше наблюдавано, че когато в хлебопекарната звучи музиката на Моцарт, тестото с дрожди се издига 10 пъти по-бързо (сега това откритие се използва активно от японците в хлебопекарния бизнес). Между другото, според японските експерти, оризовата водка с най-доброто име идва от дрождите, които „слушали“ музиката на Моцарт.

Американският бизнесмен А. Карлсън създаде компания, наречена „Sound Flower“, която разработва, произвежда и продава тематични музикални аудио записи за целенасочен ефект върху растенията.

Реакцията на растенията към музиката е изучавана в много лаборатории по света от шестдесетте години на миналия век. С помощта на специални устройства той изучава реакцията им към различни мелодии. Оказа се, че всяко растение наистина има свои музикални вкусове.

Друга област на изследване са музикалните таланти на самите растения. Линда Лонг, служителка на Университета в Есекс (Великобритания), след проведен експеримент, установила, че много растения имат уникални мелодични модели, които са вградени в структурата на генетичния им код.

Д-р Лонг дешифрира мелодиите на магданоз, горчица, бяла детелина. Всички тези мелодии бяха записани на компактдиск, който звучи 25 минути и вече носи името „Музика на растенията“. Вдъхновен от постиженията си, изследователят сега ще търси музика в организми, по-сложни от растенията. Кой знае, може би след известно време ще научим нещо за мелодиите, които човек би могъл да излъчва.

На изследователя е помогнал математикът Джеръми Лийч. Заедно те разработиха програма за преобразуване на протеинов код в звуци. Оказа се, че подобни трансформации водят не само до хаотично различни музикални акорди, но, колкото и да е странно, са доста независими мелодии. „Нотките на отделни протеинови молекули са комбинирани в музикална линия, специфична за всяко растение“, казва изследователят. – По никакъв начин не съм обработвал получените мелодии. Това е естествена музика, която най-вероятно „звучи“ във всеки жив организъм. Броят на тези мелодии зависи от количеството протеини и евентуално други органични вещества. “

Не знаем дали си давате сметка, но когато слушате опера, то мозъкът някак заработва на по-бързи обороти. Ние, екипът на TopBG.org направихме един мини експеримент, който се състоеще в следното:

Играйеки онлайн шах, една партия направихме без слушане на музика – и естествено загубихме. Следващата партия, със същия човек, като по време на играта слушахме Моцарт, резултата бе катастрофален за отсрещната страна.

Вярно е, младежите предпочитат поп-фолк, но ако сте ангажирана личност, която има нужда от креативно мислене, то подобна музика би освежила положението.

И за финал, няма как да не Ви споделим мястото, от което можете да конвертирате креативна музика в музикален формат, например в .mp3 и да я изтеглите. Става въпрос за сайтът downloadmp3bg.com, онлайн ресурс, от който можете да откриете съвременни музикални класации и да си изтеглите популярна музика, както и музика, която да подобни мисловните ви дейности.

Финални думи. Добрата музика може да подобри настроението, както на Вас, така и на растения, животни и може да доведе до повишена производителност.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org