Съвети за редактиране на снимки

Фотография Фотография

В следващите редове ще Ви запознаем с някои от най- важните, но едновременно с това прости трикове за това как да редактирате своите снимки, и да въздействате на този, който ги гледа. Тези съвети ще са полезни както и за начинаещите фотографи, така и за тези с вече известен опит.

Намерете своя стил на снимки и заснемане

Много по- лесно и гладко вървят нещата, особено работата, когато тя в сфера в която Вие самите имате интерес и любопитство за научаване и развиване. Това важи и когато снимате, изберете да заснемате събития, обекти или каквото прецените, но то да представлява интерес за Вас. Така идеите ще идват „отвътре“ и е по- вероятно Вашата работа да бъде качествена.

Проучете подобни фотографи

Намерете и вижте други фотографи в същата сфера, която вече сте набелязали. Силно е вероятно от тях да придобиете поне някаква основни идеи и виждания, от които да започнете да градите и пречупвате нещата по Ваш избор и както прецените за удобно и адекватно.

Пробвайте и правете грешки

Както почти всяко нещо в живота, а дори и в самия него е важно да се експериментира и изпробва. Не се страхувайте да изпробвате различни инструменти за редакция на снимки, съответно и да използвате различни апарати, сцени, места, събития и т.н. Ако не пробвате е малко вероятно да разбере дали това е за Вас или не.

Снимайте в RAW формат, за по- качествено редактиране на снимките

След определянето на вече посочените съвети е време за един трик. Снимайте единствено в RAW формат, това ще позволи Вашите снимки при прехвърляне да са без загуби на пиксели и качество. Това е много по- добрият вариант, в сравнения с JPEG. Много по-лесно е да коригирате баланса на бялото, да добавите острота или да коригирате преекспонираните области.

Избора на най- добрият и подходящ софтуер за Вас

Въпреки съвета за експериментиране да е валиден за голяма част от тази сфера, може би едно от малкото изключения прави идеята за начинаещи да се фокусирате върху използването на само един софтуер за обработка. Можете да изпробвате няколко, но не се задълбочавайте прекалено, а вместо това се опитайте да се концентрирате върху този, който Ви е допаднал най- много. Всеки софтуер е уникален и предлага различни варианти и опции за редакция, но кога и кой точно да използвате ще разбере във времето.

Изрязване за по- балансирани кадри

Както във всяка сфера има привърженици и тези, които не харесват дадена идея, факт е обаче че изрязването на снимки може да Ви помогне значително да промените образа на Вашето изображение. Има пропорции (например 5: 7, 3: 2, 4: 3 и т.н.), които всички програми за редактиране споделят. Те произхождат от филмовата фотография, където всеки тип филм имаше свой собствен формат. Струва си да се придържате към тях, тъй като това са форматите, използвани за отпечатване на изображения.

Поработете с основните и подробните настройки на софтуера

Преди да започнете с по- трудните и подробни редакции на изображенията, пробвайте да разучите основните настройки, които той предлага. Това могат да бъдат контраст, акценти, ясно, наситеност и други. Добра идея е да започнете с безплатните настройки, да ги разберете и усвоите добре и ако имате опция за платени или по някакъв начин допълнителни настройки след това да се пробвате с тях. Много е вероятно да останете изненадани от ефектите и крайните резултати, когато успеете да съчетаете подходящо всичко, особено ако сте решили да снимате интериорна фотография

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org