SEO стратегия за успешен и печеливш онлайн бизнес

През 2017 г.  все повече предприемачи са напълно наясно, че се нуждаят от оптимизация на уеб сайтовете си за добър отскок в бизнеса им. Чрез използването на неговата сила, те могат да генерират повече трафик, да получат увеличаване на видимостта в търсачките, добро класиране и подобряване на процента на реализация. Но това, което собствениците на компаниите (и дори някои дигитални маркетолози) не осъзнават е, че SEO оптимизация за търсачки не е толкова лесен процес за овладяване. Необходима е правилна стратегия, за да са налични някакви осезаеми резултати.

В тази статия, обяснявам как да се изгради печеливша SEO стратегия в пет основни стъпки. С тези прости стъпки, можете да превърнете вашия сайт (или сайта на клиента си) в ефективен генератор на приходи. Нека да надникнем зад SEO завесата.

Как да разработим SEO стратегия в пет стъпки?!

#1 Изберете страници за оптимизиране и промотиране.

Оптимизацията може да струва повече, отколкото си мислите, особено ако се опитвате да получите по-висок ранг в конкурентните ниши (т.е. правни услуги, недвижими имоти, застраховане, кредити и т.н.). Една ефективна, рентабилна SEO стратегия, е всичко което е необходимо да приоритизирате. В началото, изберете само няколко страници, които да  промотирате и оптимизирате.

Кои са тези страници ? Е, това зависи от вашата индустрия и конкретния проект. Ако имате уеб сайт за електронна търговия, фокусирайте се върху най-конкурентните си продукти. Ако предлагате някакви услуги, изберете най-добрата ви оферта или услуга. Ако притежавате клиника, започнете с най-популярните си процедури, и т.н.

Безполезно е, да се опитвате да обхванете всички страници наведнъж. Като дигитални маркетолози, сте ограничени във времето и ресурсите, така че се фокусирайте върху целевите страници. Можете да подобрите ранга на вашите ключови страници, коeто от своя страна ще дадe значителен тласък на целия ваш сайт.

#2 Стартирайте анализ на конкуренцията

След като сте избрали кои са вашите таргет страници, трябва да анализирате какво правят вашите конкуренти, за да пробиват в топ резултатите на търсачката. Погледнете им тактиките, но не се вманиачавайте и не ги копирайте напълно – вземете само най-доброто и надградете.

 • Анализиране на on-page фактори
 • Ключови думи
 • URL адреси
 • Заглавия
 • Акценти и подзаглавия
 • Снимки и ALT тагове
 • Мета описания
 • Структура на съдържанието
 • Дължината на съдържанието
 • Джаджи и плъгини (т.е. социални бутони)
 • Скорост на зареждане
 • Удобност за мобилни устройства
 • Анализиране на оff-page фактори
 • Брой на препратки, водещи към дадена целева страницата
 • Видове препратки (например директории, обяви, цитирания в блог, и т.н.)

Обърнете специално внимание на ключови думи. Ако вашите конкуренти са се класирали в топ десет на резултатите от търсенето на Google, а вие не сте, най-вероятно те са свършили по-добра работа с ключовите думи от вас. Вашата цел е да поправите грешката си, чрез обогатяване на целевите ви страници с допълнителни синоними, скрито семантично индексирани ключови думи и long-tail фрази. Разчитайте на инструменти като Ahrefs, Moz, както и на Keyword планера в Google AdWords за изследванията.

Можете да привлечете много преглеждания и чрез линкове. За да научите повече за линковете, които конкурентите използват върху своите целеви страници, препоръчвам да използвате инструментите “Explorer Ahrefs или Majestic”. Просто поставете URL в лентата за анализ, изберете “Prefix” от падащoто меню, натиснете иконата за търсене и дайте достъп до секцията “Backlinks” “Препратки” на доклада. За съжаление и двата инструмента са платени, но са абсолютна професионална необходимост.

# 3 Анализирайте и сравнявайте, за да разберете какво да подобрите

В този етап, трябва да се търси начина, по който e направено SEO на сайта ви в сравнение с това на конкурентите. По принцип, трябва да се сравните оптимизационните тактики, както по самия сайт, така и извън него и да разберете какво липсва във вашите страници, които искате да се класират в топ резултатите.

За да улесните този процес, отговорете на следните въпроси:

Какви основни ключови думи използват за целевите им страници?

Използват ли LSIS (скрито семантично индексиране)? Колко?

Каква е плътността на ключовите думи?

Основната ключова дума, появява ли се в първия абзац?

Ключовите думи, използвани ли са в URL адреси, заглавия и подзаглавията?

Смятате ли, че ALT таговете съдържат основните ключови думи?

Правилно ли са написани мета описанията? Как?

Каква е структурата на съдържание? Дължината на съдържанието?

Има ли използвани визуални елементи? Как тези визуални елементи са оптимизирани за търсене?

Правилно ли е форматирано съдържанието?

Страниците разполагат ли със социалните бутони? Поле за коментари?

Какъв вид външни и вътрешни линкове са използвани?

Как тези връзки/линкове са поставени в съдържанието?

Колко време е зареждането?

Оптимизирани ли са страниците за мобилни устройства?

Има ли дразнещи изскачащи прозорци?

Има ли прекалено много реклами?

Какви са възрастовите ограничения на страницата и авторитета на конкурентните страници?

Опреснява ли се съдържанието на страниците?

След като е отговорено на всички тези въпроси, направете един списък с всички пропуски. Могат да са определени ключови думи, ненадеждни връзки/линкове, въображаеми визуални елементи, неправилно структуриране на страница и др. След като оправите проблемите, се уверете, че наистина разбирате, какво конкурентите ви правят по-добре от вас. Тогава може да надграждате техния успех.

#4 Стартирайте анализ на поведението върху факторите на целевите страници

След като сте разбрали това, което конкурентите ви правят по-добре с on и off page оптимизацията на страниците, пренасочете вниманието си към фактори като дизайн, ползваемост, и поведението на потребителите на целевите страници. Анализирайки тези фактори, ще ви помогнат да разберете защо страниците ви поддържат добро състояние,  или пък защо не достигат оптимални резултати.

Ако нямате достъп до скъпи инструменти за анализ на поведението, то и класиката може да ви свърши работа. Просто един достъп до профила си в Google Анализ и преглед на следните показатели:

 • степен на отпадане
 • средно време на страница
 • цели (проверяват се в раздела “Реализации”)

Това ще бъде достатъчно, за да ви помогне да разберете как посетителите взаимодействат с вашите страници, съдържание, форми на преобразуване, както и подканващи фрази (Call to action). Въпреки това, понякога GA не помага толкова, колкото ви е необходимо.

Нека си представим, че целевата ви страница е с висока степен на отпадане. Малко време прекарано на страниците и без никакви реализации, дори и след като сте направили всичко по оптимизационния процес. По принцип, вие нямате представа каква е причината, посетителите да напускат сайта ви. В ситуации като тази, има смисъл да се използват топлинни карти като Crazy Egg и Lucky Orange.

Топлинните карти са идеални инструменти, за да се визуализира и анализира как посетителите прочитат бегло съдържанието, попълват регистрацията, свързват се с нас, абонират се, натискат бутони и разглеждат линковете. Използвайте ги мъдро, за да получите по-задълбочено разбиране за истинските  проблемни точки (като неправещи впечатление изображения, трудни за разчитане шрифтове, грешни CTA цветове или скучни заглавия). Не забравяйте да си запишете всички неща, които реално могат да допринесат за подобряване и ги коригирайте във вашия сайт след това.

# 5 Изпълнение на стратегията, която сте създали

 • В този момент, когато всички данни се събират и анализират, можете да започнете овладяване на вашата SEO магия в най-пълна степен:
 • Оптимизирайте таргетираните страници една след друга (стъпки 2, 3, и 4 ще помогнат).
 • Проверявайте, дали оптимизацията помага страниците ви да се представят по-добре при търсенето. Ако не, разберете защо.
 • Използвайте това, което сте научили да изпреварва индустриалните стандарти (занаятчийски автентични стратегии за оптимизация).

Не забравяйте, че SEO е един комплексен и непрекъснат процес. Продължавайте да подобрявате страниците си и да анализирате какво правят вашите конкуренти, за да са една крачка напред. По този начин, вашата SEO стратегия ще доведе до приходи и реализации.

Заключение

Наличието на подробна SEO стратегия е от основно значение за успеха на сайта ви в търсачките и в частност Google. Защо? Тъй като, тя помага за акцента върху важни детайли, докато прескача неща, които не са от значение. Ако решите да оптимизирате вашия сайт, без да имате конкретна, спретната и чиста стратегия, усилията ви ще са напразни.

Въпреки, че SEO е малко скучен, клиничен процес, вие сте ограничени само от ръководния принцип на Google. Бъдете креативни, за да останете вие и вашия клиент наистина доволни от резултатите, а пък колегите ви тайно да ви завиждат и копират…

Какво мислите? Каква е идеалната SEO стратегия? Споделете мнението си в коментарите?

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org