SEO одит – какво не трябва да спестяваме на клиента

SEO оптимизация

SEO одит е процесът на оценка и анализ на уебсайт с цел да се определи неговото текущо състояние в отношение на оптимизацията за търсачките (SEO). Целта на SEO одита е да се открият слабите страни и възможностите за подобрение, които биха могли да помогнат на уебсайта да постигне по-добра видимост в резултатите от търсенето. В тази малко по-различна статия ще изведем най-важните неща, които не трябва да се спестяват на поръчителите на услугата.

SEO одит – какво трябва да знае клиентът?

За да се осигури качествен SEO одит, е необходимо да се отдели достатъчно време за изследване на уебсайта и анализ на различните аспекти на SEO, включително ключови думи, мета данни, структура на уебсайта, връзки и други. Поръчителите трябва да имат търпение в процеса на одитиране на уебсайта, за да може детайлно анализиране на проблемните области.

От първата предпоставка следва и качеството на анализа. Важно е да осигурим детайлен анализ и оценка на текущото състояние на уебсайта, както и да идентифицираме слабите страни и възможностите за подобрение – всички те трябва да се съобщят на поръчителя на услугата.

Това изисква използване на подходящи SEO инструменти и методи, както и експертен анализ от опитен SEO специалист. Ако собствениците на уебсайта са правили неща, които ги лишават от добро органично класиране, те трябва да бъде информирани за това, за да не си вредят сами в бъдещ етап на развитие на сайта.

Анализът трябва да бъде съпроводен от конкретни препоръки за подобрения, които могат да помогнат на клиента да подобри видимостта си в търсачките. Тези препоръки могат да включват оптимизация на ключови думи, подобрение на мета данните, оптимизация на скоростта на уебсайта, управление на връзките и други. Не трябва да спестяваме усилията си да предложим конкретни и персонализирани препоръки, които да помогнат на клиента да подобри своята SEO стратегия.

Защо да инвестираме в SEO одит

Сега, след като знаете , че преди да започне SEO одит за вашия уебсайт, нищо няма да ви бъде спестено, вероятно разбирате важността на услугата. В края на краищата ще ви е необходим професионалист в областта на SEO услугите за уебсайтове, който да проучи стотици показатели, да ги оцени и да препоръча подобрения. Но това си заслужава и непременно трябва да инвестирате в него. Ето няколко основателни причини да получите пълен преглед на състоянието на вашия бизнес уебсайт:

Първо ще откриете всички недостатъци във вашия сайт: дали използвате правилните ключови думи, мета описания, обратни връзки и URL структури. Може би скоростта на зареждане на сайта ви е бавна или той не е адаптивен. Или пък не е съобразен с последните актуализации на алгоритмите. Каквито и да са пропуските и недостатъците, SEO одитът може да ги разкрие.

SEO одитите надхвърлят оценката на вашия уебсайт. Вместо това можете да одитирате уебсайтовете на конкурентите, за да получите ценна информация за тяхната стратегия и ефективност. Може би те правят нещо по-добро, за да се класират по-напред и да победят останалите. Например, може да имат по-добър контрол върху ключовите думи или сайтът им да е по-добре проектиран.  Можете да държите конкуренцията под око.

Като обединим тези две качества на SEО одита поличаваме конкретен отговор, защо е толкова важен.

Какво включва SEO одита?

Началото на всеки ефективен SEO одит препоръчва пълно обхождане на сайта. Това дава възможност да разберем актуалното състояние и да открием всички проблеми, които могат да затрудняват работата на уебсайта. Обхождането ще даде база за останалата част на анализа. За да следим ключовите фактори, извършваме автоматизирано сканиране един път месечно. Обикновено това е достатъчно, за да открием основните проблеми, такива като повредени линкове, липсващи заглавия и метаданни или дублирано съдържани. Ако бъдат открити ключови проблеми, те трябва да бъдат предадени към техническия отдел. За пълен SEO одит се правят ръчни проверки и се използват специални инструменти за посочените фактори.

Колко време отнема SEO одита?

Първоначално се прави бърз ориентировъчен одит, който набелязва проблемните точки и насоки за по-подробен анализ. Пълно одитиране се извършва понякога до 2-3 седмици, в зависимост от обема на сайта и точките, които искаме да покрием.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org