Претъпканият гардероб – желание за натрупване

Претъпканият гардероб е резултат от събиране на повече дрехи от необходимото. Натрупването, когато става въпрос за гардероба е присъщо повече за дамите. От къде изобщо води началото тенденцията да се купуват и да се трупат толкова много дрехи? Наред с обяснението, че хората по този начин са ориентирани към консуматорски живот, най-интересна е теорията, че това натрупване води началото си от праисторията – пещерните хора са се занимавали със събиране, а това е останало записано някъде в гените. Трупането на дамски дрехи води до зависимост от покупките, представлява доста скъп спорт.

За да се избавите от претъпкания гардероб трябва да се направи чистка или да се отървете от нещата, които вече не носите за да откриете по-лесно тези, които обичате да носите.  Но преди да преминете към действие не е лошо да осмислите причините, довели до това натрупване, а те най-често са следните: на човек му е трудно да се раздели със спомените си, смята,че всички тези неща могат да му потрябват някой ден, обикновено лекува стреса с покупки, обича да е заобиколен с много неща.

След като сте открили причините може да преминете към разчистването на гардероба.

В самото начало би трябвало да изхвърлите спомените, тениски на промоция, телените закачалки, чорапите, които не са чифт, амбалажа и прекалено старите чанти. Когато това, чието място не е в гардероба бъде изхвърлено може да се премине към основната работа-детайлно разчистване на дрехите. Най-добре да извадите всичко от шкафа, за да го избършете основно и след това да подготвите четири кутии или да си организирате четири купчини: остава, отива в контейнера, дарение или продажба и ремонт. Необходимо е да огледате всяка дреха и да решите в коя купчина отива. Това, което се е озовало на купа, който ще се върне в шкафа, трябва да се организира по логичен начин за да се избегне повторен хаос.

Има много начини на организация: по цвят, по предназначение, по артикули, дрехи в комбинация и други. Броят на останалите дрехи ще продължава да е по-голям от този, който е наистина необходим. Тогава е време да се послуша съвета на Опра Уинфри и да се приложи трика със закачалките-при връщането на дрехите в гардероба е необходимо всички куки да са обърнати на една страна, а когато се използва някоя дреха да се обърне куката в обратната посока. След три месеца използваните закачалки ще бъдат обърнати на противоположната страна от тези с дрехите, които не се носят. Тогава би трябвало да направите разчистване, защото в шкафа би трябвало да бъде само това, което собственичката обича да използва. А какво да се прави с дрехите, които са купени между другото.

В тези случаи се прилага правилото, според което след като в гардероба влазе една нова дреха, би трябвало да се лишите от друга, която вече е там. Въпреки, че това изглежда трудно разчистването на гардероба носи много полза – има организира и прегледен гардероб. И вече няма да казвате: ” Нямам какво да облека.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Претъпканият гардероб - желание за натрупване, 5.0 out of 5 based on 2 ratings