Онлайн психотерапия

Маркетинг

Онлайн психотерапия или онлайн консултацията представлява психологическа подкрепа провеждана през интернет. Това може да се случи, чрез писане на имейли, видео разговори или просто разговори, според изискванията на пациента и/или ситуацията. Онлайн терапията има своите ограничения, но и своите плюсове, като спестяване на време, ресурси предвид забързаният свят в който живеем.

Комуникацията и терапевтирането от разстояние не е нов метод. Още Зигмунд Фройд е използвал широко писането на писма със своите пациенти. Групите за взаимопомощ, провеждани по интернет, започват да се провеждат още от 1982г. Днес има множество сайтове, предлагащи информация за психичното здраве, както и частни клиники за електронна терапия.

Все по- честото използване на онлайн консултациите за психично здраве може да доведе до създаването на „международно общество за психично здраве“. Това покачване в интереса и желанието за използване на такъв вид помощ, доведе до необходимост от представяне на повече информация относно начина на провеждане на тези терапии, за да бъдат клиентите по- подробно и качествено информирани.

Ефикасност при Онлайн психотерапия

Докато онлайн терапията има своите предизвикателства, тя се радва на подкрепата на много нейни привърженици. Изследванията, чрез допитване на клиенти, които използват онлайн терапия показват високо ниво на удовлетвореност от този тип услуга.

Онлайн психотерапията може да бъде ефективна при лечение на редица здравословни проблеми. Това е добра новина за много хора, живеещи надалеч от терапевта, с който желаят да работят.

В едно проучване, изследователите установяват, че когнитивно-поведенческата терапия (CBT), комбинирана с грижи у дома, е доста ефективна при лечение на депресия, тревожността и емоционалният стрес, свързан с болестта. В някой ситуации, изследванията показват по-добри резултати при онлайн терапия, от колкото на живо, лице в лице.

Когнитивно-поведенческата терапия е една от най-добре проучванието форми на лечение при грижа за психичното здраве и лечението на редица психични състояния. Това включва депресия, тревожност, ПТСР, хранителни разстройства и злоупотреба с вещества. CBT работи, за да идентифицират и променят, своето негативно мислене и неефективни стратегий за действия в емоционални ситуации.

Проучване от 2015 г. установи, че базираната на интернет когнитивно-поведенческа психотерапия е също толкова ефективна, колкото традиционната CBT, провеждана лице в лице при провеждането на лечение при тревожни разстройства.

Онлайн терапията не е винаги ефективна и подходяща във всички случаи, но понякога хората предпочитат този подход. Има хора, които се чувстват неудобно на живо и този подход, като начало е по-добрият вариант за тях. Винаги може да пробвате и да разберете, кой подход е добър за самите Вас и да го решите заедно с Вашия психолог. Ако не се чувствате добре, и мислите че имате нужда от помощ от специалист в сфера, винаги е най- добре да предприемете мерки.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org