Обувай сандалите и бегом към парка

Сандалите са вечната лятна обувка с хилядолетна история, която е предпочитана от малки и големи. Леки и удобни в горещините, те са особено подходящи за всички палавници, за да бягат и играят на воля през лятото.

Пазарът предлага голямо разнообразие на детски модели летни обувки, но те винаги трябва да са съобразени с малките крачета, за да се чувства много стабилно и изключително комфортно мъникът.

При малките дами удобството винаги върви ръка за ръка с дизайна, формата и цветовата гама, докато малките господа предпочитат логото на любими отбори, лика на анимационни герои или популярни марки.

Идеалните детски сандали обаче преди всичко трябва да са в точния номер на малчугана и да са изработени от качествени материали.

Повечето модели са направени с подметки, които са анатомични. Това е важно най-вече за децата, за да се оформи ходилото и стойката на малкото момиченце или момченце правилно. Палавниците са изключително активни, което предполага обувките да са съобразени с тяхната динамичност.

При сандалите освен размера, родителите трябва да съобразят закопчаването и здравото захващане на каишките, за да се предотвратят травми на крачетата при игра. Много от модерните модели са с велкро лепенки, тъй като те позволяват да се регулира по най-добрият начин ширината.

Друга важна характеристика при детските обувки е материалът, от който са изработени. Добре е това да са естествени и дишащи материи, за да не се спарват краката. Голямо удобство за родителите също е лесното почистване и хигиенизиране на сандалите, защото при разходките на открито децата газят в градинки, пясъчници и много повече се цапат.

Повечето платнени сандали могат спокойно да се перат в пералнята, а тези, които са кожени – се почистват с мокри кърпи или четка. По-деликатни са момичешките модели с допълнително прикрепени пайети, украси и камъчета. За тях най-безпроблемното почистване е извън пералнята, с подходящи  препарати за обувки.

В търговските обекти са налични артикули, при чиято изработка са използвани естествени кожи или памучни материи, които са особено деликатни към нежната кожа на малчуганите. Друго предимство е, че по този начин обувките са по-леки и не натоварват допълнително крехките все още костна структура и мускулни групи на мъниците.

Защото най-големият плюс на всяка удобна обувка е, че тя не изморява своя притежател и позволява свободно движение, различно натоварване, което при децата е задължително с преобладаващото тичане и игра навън през лятото А това пък е от първостепенно значение за правилното развитие на моторно-двигателната активност и устойчивост на  децата.

Педиатрите често препоръчват обувката на мъника да е толкова удобна, че все едно малкият палавник е бос. Със сандалите това усещане е най-постижимо, ако е съобразено и с индивидуалните особености на ходилото. Ако по крачето се появят протривания, пришки или ранички, това е знак за замяна на обувките. Неудобният сандал може да причини не само кожни наранявания, но и травми при активността на детето.

Отворените обувки все пак си остават най-предпочитаното решение за горещите летни дни, за да дишат крачетата и да е леко на малчугана. При по-малките деца може сандалите да не са обути на босо, а с чорапче. В този случай трябва да се прецени дали се пързаля крачето върху подметката.

Най-лесният начин да определите точния размер за вашето дете е да спазите класическото правило, че около един сантиметър е необходимото разстояние между края на стелката и палеца. Най-добре е да премерите обувчиците на детето. Друга възможност е да вземете други обувки, които са му удобни и по тях да изберете новите.

На страницата наKidso.bg ще откриете богат набор от детски сандали, които са с гарантирано качество на изработка. Всички детски артикули в магазина отговарят на международните стандарти за стоките, които са предназначени за най-малките клиенти. 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org