Каква е идеалната кухня?

Мебели

Изграждането на кухнята мечта е колкото трудна, толкова и приятна задача. За да сте сигурни, че нищо няма да ви липсва и всички мебели и уреди ще са на точните места, доверете се на проект, основан на модулни кухни. Така ще превърнете помещението за готвене и хапване в идеалната кухня, където семейството няма търпение да се събере.

Как най-добре да оползотворите пространството в кухнята 

Преди всичко, трябва да решите какви функции ще изпълнява тази част от жилището и доколко тя е важна за вас, като си отговорите на няколко въпроса:

  • искате място за цялото семейство или ви трябват удобни мебели само за приготвяне на храна; 
  • ще се налага ли някой от фамилията да работи дистанционно там, или децата да пишат домашни на кухненската маса или друга мебел;
  • планирате ли семейни събирания и срещи с приятели.

Когато сте наясно за какво ще използвате пространството, бързо ще се ориентирате от какви мебели имате нужда, включително колко голяма маса за хранене да поставите и с колко стола да бъде тя.

Ако не готвите често, няма да ви трябват много места за съхранение на продукти, мебели и съдове. Ако прекарвате часове в приготвяне на вкусни ястия и напитки, помислете за кухненски остров с вградена мивка със смесители и допълнителен работен плот. Не пропускайте възможността да обособите отделен килер, където да складирате уреди, сгъваеми столове, хранителни стоки, зимнина и т.н. Ще се изненадате колко необходими вещи и продукти имате, които се чудите къде да приберете. 

Как да изберете необходимата техника в кухнята

Задължително направете списък на мебелите, оборудването и уредите, с които искате да разполагате и изчислете до сантиметър къде точно ще бъдат поставени. Фурната за печене е добре да бъде на нивото на гърдите, като често тя е в комбинация с микровълнова. Котлоните могат да бъдат индукционни, газови или електрически, като техният брой варира от 1-2 до 6. Изборът при хладилниците е изключително разнообразен – вградени или самостоятелни, двукамерни или трикамерни, с фризер, с нестандартни размери и т.н. Миялната машина може да бъде класическа или малка.

Не пренебрегвайте по-дребните уреди, като кафе машина, тостер, грил, електрическа кана и други. Когато знаете техния брой и местоположение, ще поставите и нужните контакти, като винаги можете да предвидите скрити гнезда в някои чекмеджета.

Колко шкафа има в идеалната кухня

Толкова, колкото е нужно. Ако разполагате с много тенджери, тигани, чинии и различни сервизи, ще ви трябват повече шкафове за съхранение и още мебели. Без значение дали ще ги купите готови или по поръчка, те трябва да бъдат качествени, здрави и функционални. Ниските шкафове, близо до пода, са подходящи за тави и форми за печене. 

Дребните аксесоари по-лесно се виждат в горните шкафове, които могат да започват от тавана. Откажете се напълно от тях, ако нямате много вещи за прибиране и така стаята визуално ще изглежда по-голяма. Този трик е полезен за малки апартаменти и студия. Отворените рафтове или тези със стъклени врати също създават усещане за допълнителен простор, а ъгловите модули пестят място.

Какви материали за кухня да изберете

Видът, цените и качеството на материалите са от първостепенно значение, тъй като от тях зависи цялостният облик на обзавеждането, мебелите и доколко всички те ще издържат теста на времето. Колкото по-устойчиви са на ежедневно натоварване, толкова по-дълго ще ги използвате и със сигурност инвестицията ви ще се изплати многократно. Дали ще заложите на модерни мебели или обичате винтидж излъчването, зависи изцяло от личните ви предпочитания. Цветовете също са въпрос на вкус, като можете да изберете матови повърхности или такива с повече блясък и гланц.

Когато избирате материали за кухня и мебели, трябва да се съобразите с още една подробност – дали помещението е самостоятелно, или е свързано с дневната. Ако то е част от общо пространство, ще трябва да е в синхрон с всички мебели и да осигурява плавен преход между отделните зони в него. Каквито и интериорни мечти да имате, винаги можете да ги споделите с експертите от онлайн магазина на Икеа, които ще ви помогнат в изготвянето на индивидуален проект и закупуването на кухня.

Защо осветлението в кухнята е толкова важно

Често в проекта за кухня има куп подробности и изисквания за мебелите, но не и за осветлението. То обаче е ценен елемент от дизайна и не трябва да се пренебрегва, тъй като изпълнява важна функция и допринася за подчертаване на стила. Подходящата светлина осигурява лесно ориентиране в помещението и не напряга очите по време на готвене. Това се отнася за главното осветление, което включва основните осветителни тела. Има и друго, специално осветление, което е предназначено за конкретни зони – над мивката, над кухненския остров или другаде. Съществува и трети вид осветяване, което акцентира върху конкретен обект или произведение на изкуството.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org