Как да изберем подходящ стол за мениджъри?

Мебели

Днес, когато избираме офис стол, комфортът и надеждността са на първо място, тъй като трябва да прекарваме твърде много време на масата. За да не усещате мускулни болки от дълго седене и да можете да се отпуснете по време на работния процес, си струва да обмислите всички възможности и да разберете кое е точно за вас.

Видове офис мебели
За удобство всички фотьойли и столове, предназначени за използване на компютър или просто на работен плот, са обединени в една група „Кресла и столове“:

 1. Офис стол
 2. Традиционен стол
 3. Детски стол
 4. Стол за игра
 5. Игрален диван

Всички те са обединени от основната цел – да създадат комфорт на ползвателите, докато играят или работят. От това се ръководят производителите на работни столове, изобретявайки нови механизми и видове тапицерии. Трябва да разберете, че независимо от целта, много видове са взаимозаменяеми, с изключение може би на детските модели. Можете да работите чудесно, докато седите на игрален стол, или да играете игри, като използвате добър офис стол.

• Офис стол

Офисният стол трябва да отговаря на няколко условия:

 1. Гърбът на стола е избран, като се вземе предвид ергономичността. Тя трябва да има ниво на наклон, така че гърбът да не се уморява по време на дейността. Освен това е желателно той лесно да се регулира, за да позволи почивка.
 2. Добре е столът да е снабден с възглавница за отклонение на гръбначния стълб, като по този начин се вземе предвид човешката анатомия.
 3. Опора с пет лъча е желателно условие за безопасността на потребителя и надеждността на конструкцията.
 4. Наличието на подлакътници е задължително, тъй като те дават на ръцете почивка по време на работа.
 5. Регулирането на височината на седалката е важна функция на офис стола.

• Посетителските офис столове

Това може да бъде лека версия на офис стол без или с подлакътници, но най-често това е класически стол, базиран на крака или бегачи. Гърбът на стола обикновено е скъсен, няма механизъм за регулиране или накланяне.

• Детски и бебешки стол

Моделите се различават главно по размер. Най-често детските столчета имат удобен механизъм за повдигане на седалките, ниски облегалки и ярки цветове на тапицерията.

• Стол за игра – геймърски модели столове

Ергономията е особено важна при този тип столове. По правило моделите на играта се различават от обикновените офис братовчеди по форма – тя прилича на “кофата” от седалки за състезателни автомобили. Тази форма помага да се избегне ненужно напрежение в гръбначния стълб при продължително седене пред компютъра. За мнозина дизайнът точно имитира дизайна на автомобила, до дупките в облегалката, които са предназначени за предпазни колани в колата.

Друг задължителен атрибут на дизайна на играта са възглавниците. Допълнителните възглавници играят специална роля, тъй като лумбалната възглавница поддържа стойката, а възглавницата за глава ви кара да се чувствате комфортно, когато облегалката на стола е наклонена.

Следващата точка, която е желателна за игрална седалка, са мобилни или 3D подлакътници. Последните са удобен тип опора за ръце, тъй като подлакътниците могат не само да се повдигат нагоре и надолу, но и да се регулират във всички посоки. С тяхна помощ можете да намерите оптималната позиция за всеки потребител. Те могат да се регулират без никакви проблеми и са здраво закрепени в желаното положение.

Има специален модел на игрален стол – симулатори на автомобили, които са „натъпкани“ с всякакви устройства, за да накарат играча да се чувства максимално комфортно, като приставки за геймпад, подложка за крака и педали и т.н.

• Диван за игри

На пръв поглед може да изглежда, че характеристиките на игралния диван или диван не се различават много от всеки качествен стол. Като цяло, така е, но този тип мебели са малко по -адаптирани към нуждите на геймърите. Например тези дивани са по-стабилни, изработени са от добре вентилирана еко кожа. Това е стол с голяма облегалка за два облегалки и удобна седалка, която има отделение за различни дреболии.

Основни характеристики
• Размери

Този индикатор не може да бъде пренебрегнат при избора на стол, защото зависи от това колко удобно можете да седнете в него и как такива мебели ще се впишат в интериора.

Височината на облегалката може да се изчисли от 890 до 960 мм. Особено си струва да се обърне внимание на хората с болен гръбначен стълб и тези, които са свикнали с максимален комфорт.

Височината на самия стол може да бъде от 1850 до 860 мм.

Височината на седалката варира между 1180-365 мм. Прекалено високата седалка е неудобна за малки хора или деца, а твърде ниската ще причини дискомфорт на висок потребител. Моля, обърнете внимание, че повечето компютърни столове имат регулиране на височината на седалката.

Дълбочината и ширината на седалката ще станат важни с определена анатомична структура. Не е добре, ако се “удавите” в огромен стол, неспособен удобно да стигнете до подлакътниците и облегалките и обратното, на миниатюрна седалка една тежка фигура ще се стесни и скоро тя ще стане неизползваема. Много седалки имат функция за регулиране на дълбочината на седалката.

• Ограничение на теглото

Както знаете, всяка мебел има ограничение на теглото. За работен стол този показател може да варира значително – от 80 до 250 кг. Колко дълго ще ви служи столът зависи от правилния избор на този индикатор – основните механизми на конструкцията могат да се провалят, субстратът може да се изцеди от значително постоянно натоварване.

• Инсталация

Работният стол лежи върху колелца, крака или бегачи.

Първият вариант е най-често срещаният. Ролките или колелата за офис стол обикновено са изработени от здрава пластмаса. Обърнете внимание на покритието на работната повърхност на опората. За паркет и ламинат е по -добре да изберете колела със силиконово или гумирано покритие. За килими или линолеум можете да изберете обикновен найлон или хром.

По правило симулаторите на автомобили за геймъри са оборудвани с бегачи, но има такава поддръжка за столове и някои кресла.

В стандартните офис столове кръстачка с пет лъча се счита за популярна опора. С леко ограничение на теглото или за детска седалка, материалът на тази част от конструкцията няма значение толкова, колкото във всички останали случаи.

Струва си да се обърне внимание на запояването на шевовете и допълнителните укрепващи елементи в долната част на кръста. Това ще помогне да се избегнат бъдещи проблеми с разбивката.

• Газлифт

Тази съществена част във всеки компютърен стол отговаря за важни функции:

 1. Регулиране на височината на стола
 2. Завъртане на седалката около оста си, в двете посоки, на 360 градуса
 3. Функцията на пружината при кацане в стола, която облекчава рязкото натоварване на прешлените.

Всички газови асансьори са с различни размери и класове. Класът зависи от теглото, което цялата конструкция може да поеме. Игралните столове обикновено се доставят с най-надеждния газов механизъм от клас 4.

Люлеещ се механизъм (Механизъм са люлеене)


Тази функция помага не само да се отпуснете от рутинната работа, но и по време на седене на масата помага да не се претоварва гръбначния стълб. Има няколко различни механизма на люлеене – MultiSynchro, пеперуда или топ пистолет, заключващ се люлеещ механизъм с регулируемо съпротивление, REACT, наклон.

Най-горният механизъм е инсталиран на повечето игрални и извънгабаритни офис столове с изключителен комфорт. Прилича на люлеещ се стол в диапазона 95-135 градуса. Когато гърбът почине напълно, краката на седналия човек може да се откъснат от пода, но в съвременните скъпи модели оста се измества по -близо до ръба. И това позволява на краката ви да стоят на пода.

Седалката може да се регулира нагоре и надолу с помощта на лост, който действа върху газлифта. Същият лост, когато е регулиран надясно, наляво, ви позволява да “включите люлеещия механизъм” или да фиксирате стола в работно положение с прав гръб. Пружината ви позволява да регулирате твърдостта на люлеенето. Той се настройва много удобно спрямо теглото ви, правейки люлката по -твърда за тежки хора или по -малко твърда за леки хора.

Материал, от който офисът е изработен


Изглежда, че това не е най-важният момент при избора на стол, но в днешно време тапицерията на седалките е не само и не толкова естетически атрибут. Например, изкуствената кожа, от която са изработени повечето фотьойли, може да диша или да не диша. Съгласете се, не е твърде приятно да обличате панталони в собствената си къща през летните жеги, само за да не се придържате към седалката на стола. Можете да си купите столове от естествена кожа, но те са малко по -скъпи.

Еко кожа – нов тип тапицерия е универсален и доста красив материал. Отличава се със своята издръжливост и добро представяне.

Акрилната мрежа или мрежата придобива формата на гърба, което е допълнителен плюс при дълго седене на маса.

Най-удобният материал за тапицерия е плат. Различава се в разнообразие от качество и цветове за всеки вкус и портфейл.

Пластмасата и металът са най-често срещаните материали за напречни греди. Подсилените, най-надеждните модели имат стоманени или хромирани метални опори.

Финални думи, касаещи подборът на офис стол за мениджър


Ако имате нужда от универсален стол за работа и отдих, тогава си струва да обмислите варианти за директорски стол, или пък за геймърски такъв, столове от средния и по-висок ценови сегмент с допълнителни механизми.

За истински конзолен играч столът трябва да е подходящ!

В малък офис можете да поставите стандартни модели столове с удобна облегалка и седалка, добро ограничение на теглото и висококачествена тапицерия от еко кожа.

За децата е добре да изберете стол, който е предназначено специално за тях по отношение на тегло и дизайн.

Екипът на Topbg.org се надява, че настоящата статия е била ценна и ще се радва, ако я споделите с приятели и познати!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org