В Пекин участват 3000 спортисти от 90 държави

Релакс

В Зимните олимпийски игри Пекин 2022 участват близо 3000 спортисти от 90 държави. Верни на традицията си, и тази година имаме участие на България на зимната олимпиада в Пекин с 16 спортисти. Игрите протичат от4 до 20 февруари, а Пекин стана първият град, който е домакин както на летните, така и на зимните игри. Събитията ще се проведат в Пекин, Янцин и Джанджиаку.

Канада, Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати са в дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. заради състоянието на човешките права в Китай.

Участват атлети от тези четири страни, но представители на правителството няма да бъдат в Пекин. Държави, които няма да изпращат правителствени служители като Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Белгия, Германия, Дания и Естония, ще продължат да изпращат спортисти на Игрите.

Бермудите, Кения, Северна Корея, Сингапур, Южна Африка, Того и Тонга участваха в Игрите в ПьонгЧанг 2018 в Южна Корея , но не се присъединяват тази година.

Общо 91 национални олимпийски комитета имат квалифицирани спортисти (двама по-малко от четири години по-рано), като Хаити и Саудитска Арабия са планирани да направят своите зимни олимпийски дебюти. Кения квалифицира един атлет, но се оттегли.

Разминаването е очаквано, тъй като много държави просто нямат метеорологичните условия, които биха допринесли за отлични прояви в събитията на Зимните игри. Малко страни с топло време и тропически страни изпращат свои представители на състезанието.

Олимпийската харта определя зимните спортове като тези, които се практикуват на сняг или лед, а страните, които имат недостиг на тези ресурси, просто не могат качествено да тренират за игрите. Въпреки че някои тропически страни са изпратили спортисти на Игрите, нито една от тях никога не е спечелила медал.

Около половината от страните, които няма да участват на Зимните олимпийски игри, идват от Африка. От 54 държави на континента само Еритрея, Гана, Мадагаскар, Мароко и Нигерия изпращат състезатели на събитието.

Освен климатичните съображения, пандемията е друг фактор, който пречи на участието в състезанието. Северна Корея посочи covid-19 като причина да не се присъедини към Игрите.

Норвегия се надява да оглави класацията за медали в Пекин, както направиха в ПьонгЧанг преди четири години, докато Великобритания гледа на звездата по сноуборд крос Шарлот Банкес и шампиона на Световната алпийска купа Дейв Райдинг като на големите си надежди за злато.

В Пекин 2022 най-силните нации са Норвегия, Германия, Канада и САЩ. Доминацията на Норвегия в ски бягането ги прави фаворити за пореден път. Очаква се САЩ също да са на върха, тъй като продължават да развиват спортисти за зимни спортове.

Норвегия ще се стреми да запази мястото си на върха в класацията за медали, след като имаше най-голям успех в ПьонгЧанг с общо 39 медала, 14 от които златни.

Вицешампионите на Германия също взеха 12 златни медала през 2018 г., но Норвегия спечели среброто (14 срещу 10).

Поглеждайки назад към всички зимни игри до момента, още от първите в Шамони през 1924 г., коя страна е имала най-много медали? И кой е най-награждаваният индивидуален зимен олимпиец за всички времена?

През годините Норвегия спечели общо 368 медала, включително 132 златни, 125 сребърни и 111 бронзови, а норвежците са фаворити да оглавят класацията за медали отново в Пекин.

Съединените щати са втори в класацията за всички времена с 305 медала (105 златни, 110 сребърни, 90 бронзови), следвани от Германия – която е участвала само в малко над половината от зимните игри от Норвегия и САЩ – с 240 медала ( 92 златни, 88 сребърни, 60 бронзови).

Великобритания може да е една от 12-те нации, участвали във всичките 23 зимни олимпийски игри, но заема 19-о място в списъка за всички времена с 31 медала (11 златни, 4 сребърни, 16 бронзови). Отборът на Великобритания обаче има много причини да бъде оптимист за Игрите в Пекин.

С невероятните общо 15 медала, включително осем златни, четири сребърни и три бронзови, норвежката скиорка Марит Бьорген е най-успешният зимен олимпиец на всички времена.

Тя е натрупала медалите си от пет олимпийски игри – Солт Лейк 2002, Торино 2006, Ванкувър 2010, Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018.

Норвежецът Оле Айнер Бьорндален, наричан „Крал на биатлона“, е втори в списъка за всички времена с общо 13 олимпийски медала. Вече пенсиониран, той участва в шест зимни игри от 1994 до 2014 г.

След него в списъка с медали за всички времена е Бьорн Дели, също от Норвегия.

Кои ще са медалистите от Пекин 2022 и кои нации ще си тръгнат с най-много медали, може да проследите удобно и сигурно и през Бетано мобилно приложение.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org