Необходима ли е слънцезащита през цялата година и какви са ползите от слънцето

Здраве

Сега, когато лятото е към края си, може би се чудите дали си струва да продължавате да използвате слънцезащитни продукти. Какво по-хубаво от това да разполагате с някои факти и цифри, които да споделите с приятелите си за това защо защитата от слънцето е важна през цялата година?

  1. Слънчевата светлина е от съществено значение за човешкото здраве и благополучие. Ползите за здравето от слънчевата светлина включват производството на витамин D, поддържане на здравината на костите, понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на заболявания и насърчаване на доброто психично здраве.
  2. Слънчевата енергия е под формата на ултравиолетови (UV) лъчи. Тези ултравиолетови лъчи могат да проникнат през облаците, стъклото и водата, затова е важно да се предпазвате от тях през цялата година.
  3. Когато сте навън в слънчев ден (или във всяка друга ситуация, в която сте изложени на ултравиолетови лъчи), има три основни начина, по които можете да се предпазите: слънцезащитен крем, който може да изберете на https://www.sunlike.bg/bg, слънчеви очила с UV защита, облекло със SPF защита.
  4. Слънцезащитата е важна през цялата година, тъй като през зимата слънчевите лъчи са по-силни. Слънчевите лъчи могат да увредят кожата ви и да причинят рак на кожата, дори когато навън е студено.
  5. Защитата от слънцето е важна през цялата година, тъй като ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да причинят увреждане на кожата дори в облачни дни. Едно-единствено слънчево изгаряне в детството може да увеличи риска от развитие на меланом по-късно през живота.

6 ползи за здравето от слънчевата светлина

1. Слънчевата светлина ни помага да синхронизираме вътрешния си часовник с външния свят чрез процес, наречен фоторецепция. Това ни помага да се чувстваме добре отпочинали и бодри през светлата част на деня и по-сънливи през нощта.

2. Когато сме млади, клетките на кожата ни непрекъснато се възстановяват и заменят мъртвата кожа с нова. С напредването на възрастта този процес се забавя. Поради това може да е трудно да поддържате кожата си млада и жизнена.

Най-добрият начин да се преборите с това е да получавате повече слънчева светлина! Слънчевата светлина спомага за стимулиране на производството на колаген в организма, което кара кожата ви да изглежда по-млада и жизнена. Тя също така засилва кръвообращението, което доставя хранителни вещества и кислород до клетките в цялото тяло, като им помага да останат здрави и силни.

3. Слънчевата светлина предпазва от сърдечни заболявания

Ново проучване, проведено от Чикагския университет, показва, че слънчевата светлина е съществена част от защитата срещу сърдечни заболявания. Изследователите са установили, че когато хората са били изложени на слънчева светлина, нивата на лошия холестерол (LDL) са намалели с около 10%.

4. Слънчевата светлина помага за намаляване на възпаленията в тялото ви

Слънцето е естествено противовъзпалително средство. Това е основната причина хората, които живеят в тропически климат, да се излагат повече на слънце и да имат по-малко възпалителни заболявания от хората, които живеят в по-умерен климат.

5. Слънчевата светлина подобрява настроението ви, като ви прави по-щастливи и спокойни

Ако ви се е случвало да отидете на плаж и веднага да се почувствате по-щастливи, знаете за какво говорим. Не става дума само за това, че пясъкът е мек и топъл или че водата е хладна и успокояваща. Причината е и в това, че слънчевата светлина подобрява настроението ви и ви прави по-щастливи и спокойни.

Слънчевата светлина въздейства върху епифизната жлеза в мозъка ни, която освобождава серотонин – хормона на щастието.

6. Слънчевата светлина подобрява качеството на съня и цялостното ви здраве

Изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър установиха, че излагането на ярка дневна светлина помага за регулирането на циркадните ритми – вътрешния часовник на тялото. Това означава, че ще се чувствате по-енергични, бодри и готови да поемете през деня. Освен че ви помага да си починете по-добре през нощта, слънчевата светлина помага и за предотвратяване на депресия, подобряване на настроението и дори за намаляване на нивата на стрес.

Ако все още се чудите необходима ли е слънцезащита през цялата година, то категорично отговорът е “Да”. Както вече разбрахте ползите от слънцезащитата са многобройни, но важното е да бъдем отговорни към тялото си и да се предпазваме от вредните лъчи.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org