Светът и модата

Темата за модата е сред тези, които привличат най-много медийно внимание. Печатни медии и телевизионни програми непрекъснато показват не само модни облекла, но също и хората, които ги създават и предлагат. И наистина, какво би представлявала световната модна сцена без известните дизайнери, супермодерните и модните марки?
Световноизвестните модни марки са толкова много на брой, че дори ако се споменат само по няколко думи за всяка от тях, ще се напишат няколко тежки книги за модата в облеклото. И тъжете и жените имат свободата да избират между различни стилове облекло, спортно или елегантно, скромни или екстравагантно, ежедневно или официално. Значение има и моменталното настроение.

Искаме ли да привличаме погледи, или напротив, да сме семпло, но елегантно облечени? Можем сами да решим кои стилове и цветове най-много ни подхождат и няма защо да се насилваме да носим дрехи, в които не се чувстваме удобно. На последно място , но не и по важност, можем да решим до каква степен искаме да се „сливаме с тълпата” или напротив, да сме в крак с последните тенденции, или да покажем, че модата въобще не ни интересува? Няма значение какви отговори ще дадете на тези въпроси: дрехите така или иначе винаги казват нещо за нас самите и за отношението ни към околния свят. С начина си на обличане можем да изразим своята индивидуалност или просто да се впишем в тълпата. В исторически план обаче дрехите от векове изпълняват и други функции. В праисторически времена животинските кожи са се използвали, за да се прикрие голотата и за предпазване от студа. Нека не забравяме обаче, че преденето и тъкането на вълна е започнало още около деветстотин години преди. Хр. ,което ги прави едни от най-древните за по-голямо разнообразие. Принадлежността на човек към дадено племе можела лесно да се определи по тъканта на дрехите му, а елитът на определена общност се отличавал с по-богато облекло. Чак до средата на ХХ век дрехите на човека не отразявали индивидуалността му, а по-скоро определяли позицията му в обществото. Докато селяните носели само домашно тъкани груби носии, дамите от висшето общество разполагали с време и финансови възможности да си поръчват одежди от много по-фини платове. Създаването на тъкачните гилдии през Средновековието положило началото на много по-масово текстилно производство.

Вижте уникална колекция от евтини бижута в бижутерия Бижузоун от тук – http://bijuzone.com.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org