Съвети за начинаещи туристи

Туризъм

Ако харесвате да пътувате, но до сега не сте имали финансовата възможност или времето, и планувате да започнете да се разхождате по планини, екопътеки, водопади, пещери и други забележителности, то тук ще ви предложим няколко важни съвета, които да имате предвид за бъдещите ви разходки.

1.Разучете добре маршрута

Без значение дали отивате на труден или лесен маршрут, в планина или по екопътека, винаги трябва да разучите маршрута. Има много сайтове за обикаляне в България с информация за хиляди маршрути. В тях може да прочетете детайлна информация за разстоянието, денивелацията и други особености на маршрутите. Така може да прецените дали е подходящ за вас и вашето семейство, особено ако искате да ходите там с деца.

2.Проверете времето

Когато отивате някъде, прогнозата за времето е много важна, тя може да ви предложи чудни гледки или да изсипе дъжд и да ви попречи да видите каквото и да е. Ако планувате да ходите някъде на разходка, проверете прогнозата за мястото, няколко дни преди пътуването, както и на предния или дори на същия ден. Така ще имате най-точна информация.

3.Използвайте ГПС и офлайн карти

Ако планувате да идете някъде, и не знаете дали там ще има хора и подходяща маркировка, особено ако сте начинаещи е добре да си свалите приложение на телефона за локация и навигация което не изисква интернет. Тъй като интернет сигнала е много слаб в горите и по планините. Не може да разчитате на google карти, тъй като те изискват интернет, а и дори да свалите офлайн картите, те не предлагат навигация без достъп до интернет, освен това нямат много пешеходни маршрути. Свалете приложения като orux maps, maps.me и други. С тях може да използвате картата, която е добре обозначена с маршрутите, както и да прецените денивелация, разстояние и други, без да се налага да имате достъп до интернет.

4.Подгответе си подходящи дрехи

Когато ходите някъде е добра идея да погледнете прогнозата за времето и да прецените според температурите – какво облекло и обувки ще ви трябват. Винаги е добра идея да вземате горна дреха, удобни обувки и ако имате място и дъждобрани. Също така може да оставите един допълнителен чифт чорапи и обувки в автомобила си.

5.Кажете на приятели къде сте

Когато правите разходки, е добре да споделите на няколко близки приятели къде ще ходите. Така ако се изгубите, ще имат информация в коя местност или зона сте били. Ако не споделите с никои, и случайно се объркате и изгубите, дори да изпратят планински спасители да ви търсят, може да не ви намерят бързо, а метеорологичните условия в горите и по планините бързо се променят.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org