Съвети какво да направим преди асфалтиране

Технологии

Полагането на асфалт е възможно най-добрата опция за подобряване на пътната обстановка и спобстването за по-лесно и удобно придвижване от една точка до друга точка. Но за да се възползваме от неговия абсолютен максимум, асфалта трябва да бъде правилно инсталиран. Днес споделяме с вас някои основни съвети какво да правим преди асфалтиране.

Видове и начини на полага асфалт

На първо място трябва да отбележим, че за осъществяването на тази дейност е необходимо избраната от вас фирма за асфалтиране да притежава дългогодишен опит и набор от специалисти. И на второ място да може да ви предложи конкурентни цени за асфалтиране.

Основно методите на асфалтиране са два вида: полагане на горещ асфалт и полагане на студен асфалт. Процеса на полагане на горещ асфалт се осъществява чрез употребата на асфалтова смес нагрята до 120 градуса. Този метод е подходящ за асфалтиране на пътища, подложени на сериозно натоварване. От друга страна, студеният асфалт се прилага при асфалтиране на участъци с по-слабо натоварване и за запълване на дупки. Най-разпространеният метод е горещата настилка, тъй като този метод осигурява надеждна и издръжлива повърхност без деформации. Асфалтът трябва да се полага при сухо време.

Как се асфалтира

Обектът се почиства, отстраняват се всички пречки и неизправности, които биха нарушили гладкото преминаване на процеса. След това се пристъпва към подготовка на основата. Подготовка за полагане на асфалт е от съществено значение, без значение от размерите и обемите на поръчката. Полага се пясъчна възглавница, слой едро натрошен камък, последван от слой по-дребен камък, който ще запълни празнотите и ще уплътни настилката. След, като се положат основните материали се уплътнява с валяк. Следващата стъпка е полагането на горещия асфалт, като първоначално основата се обработва с гореща битумна емулсия, а след това е ред на асфалтовия слой. Като в зависимост от обекта, асфалтовата настилка се полага в няколко слоя.

Последният етап при асфалтиране на избраната от вас настилка, завършва с повторно уплътняване, което ще я направи по-здрава и издръжлива на тежестта на превозните средства. Имайте предвид, че технологията подлежи на промяна. Всичко зависи от това какъв вид материал ще се използва в процеса.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org