Сиде, Турция – романтика и пълноценен релакс

Туризъм

Ако все още не сте били в Сиде, то значи сте изпуснали наистина много! Името на този курорт в Анталия буквално означава „нар“ на местния анадолски език – нарът е символ на плодородие и богатство и напълно подходящо стои на това чаровно градче. Сиде, разположен в Манавгат, Анталия, предлага изключително привлекателни плажове, уникално богата природа, тюркоазено море и открехва вратите към едни от най-ценните исторически обекти на Турция. Заобиколен от планата Таурус и като част от прословутото средиземноморско крайбрежие на Турция, с почивка в Сиде ще откриете абсолютната класика на Турската Ривиера. Доказателство за това е и любовната история на римския император Марк Антъни и Клеопатра, които са се наслаждавали на своя романтичен отдих именно тук. Археологическото значение на Сиде би направило необичайна сюжетна линия за всеки холивудски филм. Впечатляващата историческа хронология на Сиде датира още от 7 век пр.н.е. През елинистичния период градът е наброявал 60 000 души, като тук е било пристанище на пирати, спечелвайки му репутацията на място, където само най-смелите стъпвали. През византийския период тук е имало бунтове на езичници срещу християнската вяра. А по-късно арабски нападатели изпепеляват до основи града. Османците заварват малко селце, а по-късно го превръщат и в място за туризъм.

Забележителната история на Сиде е интересна за разказване, но още по-добре е да се види на живо, защото останки от миналото все още седят на всеки ъгъл. Тук ще видиш римски и византийски руини и паметници, а яростни гладиатори са използвали 20 000-местния амфитеатър, който е изцяло запазен и все още стои в средата на града. Впечатляващата агора е друго бижу на стария град, наред с известния храм на Аполон – гордо изправен и със своите колони, изтлеждащ великолепно при залез слънце. Неслучайно именно този храм е построен по заръка на Марк Антъни, за да впечатли египетската кралица Клеопатра.

Местоположението на Сиде предлага изключителни природни дадености. Плуване, рафтинг, гмуркане. Сиде предлага и прекрасни възможности за почивка през лятото, с красиви пясъчни плажове, разположени по протежениете на топлото Средиземно море. Те включват Големия плаж, плажа Соргун и плажа Кумкьой, а Алания със Плажът на Клеопатра е само на час път. Какво друго остава, ако не просто да се отпуснете и да попиете от атмосферата на този средиземноморския курорт! Насочете се към пристанището, иначе известно като старата част на града. Рибни ястия и морски дарове в ресторантите тук са наистина страхотен специалитет. Не очаквайте оживен нощен живот, но лятната романтика е това изживяване, с което Сиде е известен. Плавайте на лодка със спираща дъха гледка, разглеждайки малки заливи и посещавайки малки острови и девствени плажове, небутнати от човешка ръка – ето това е романтика!

Не напускайте Сиде, освен ако не сте *наблюдавали залеза в храма на Аполон на брега на морето *посетили Музея на Сиде, в който се помещава една от най-богатите археологически колекции на Турция *плували във водопада Манавгат *сте се насладили на тръпките от рафтинг в Кьопрюлю  *сте плували, гмуркали и хванали тен на брега на Средиземно море *опитали невероятно вкусната местна храна в ресторанти с изглед към морето. Сиде е наистина правилният избор за релаксираща почивка!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org