Методики при асфалтирането. Начини и видове

Технологии

Метода на асфалтиране е най-универсалния и стандартния в пътно строителната индустрия. Асфалтовата настилка е изградена от инертни материали, пясък, битум и най-често се използва аз асфалтиране на пътища, асфалтиране на улици, асфалтиране на паркинги , дворове и т.н.

Съществуват няколко основни вида методи на асфалтиране и днес ще ви запознаем с най-популярните сред тях.

Гореща асфалтова настилка. При полагане на гореща асфалтова настилка  се използва горещ асфалт, нагрят около 150°C. Горещите асфалтови настилки са популярни заради своята гъвкавост, устойчивост на атмосферни влияния, пропускливост и еластичност. За неговото полагане е необходимо температурата на въздуха да е поне 4°C, за да не изстине прекалено бързо.

Студените асфалтови настилки се изработват от студена асфалтова смес, която се използва без нагряване. Студената асфалтова смес има нужда от време за втвърдяване и в резултат на това тези настилки са меки и имат по-кратък живот. Студеният асфалт най-често се използва при много ниски температури. Използва се като временно решение за ремонт на асфалтови пукнатини и дупки, докато не бъдат обработени с постоянен ремонт.

Порестата асфалтова настилка е проектирана да има малки дупки, достатъчно големи, за да пропускат водата през тях. Следователно тези настилки се изграждат в зони, предразположени към наводнения, събиране на вода и др. Този вид порест асфалт позволява на водата да се оттича в почвата под него. В допълнение, порестите асфалтови настилки са здрави и издръжливи.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org