Линкване на уебсайтове: Най-добрите техники за оптимизиране на вътрешни линкове за SEO

Линк билдинг SEO оптимизация

Свързване на уебсайтове: Най-добрите техники за оптимизиране на вътрешни линкове за SEO


Кевин Индиг, известен SEO специалист в чужбина, подготви подробно ръководство, което обяснява всички аспекти на вътрешното свързване на сайтове, а също така описва стратегии и методи за оптимизиране на вътрешни връзки във връзка с изявленията и изявленията на служителите на Google и личния опит в промоция на уебсайт.

Вътрешните връзки са най-мощният инструмент за SEO оптимизация след маркетинга на съдържанието, който може да бъде 100% контролиран от собственика на сайта. Ето защо създадохме подробно ръководство, което обяснява всички аспекти на свързването. След като прочетете тази статия, вие ще можете да оптимизирате структурата на вътрешните си връзки и да увеличите трафика на уебсайта си.

Повече вътрешни линкове – по-добра структура на сайта, по-добро представяне пред читателите и ботовете!

Основи на вътрешното свързване на страници


Какво е вътрешно свързване?
Вътрешните връзки са хипервръзки към други страници на същия сайт.

Една връзка (външна или вътрешна) в HTML изглежда така:

текст на връзката (котва)
Наричат ​​се „вътрешни връзки“, защото водят към страници от същия домейн.

Те позволяват на посетителите да навигират в сайта и помагат на хората да намерят това, което търсят. Освен това вътрешните връзки са изключително полезни за обхождане от търсачките и промоция на уебсайтове в Интернет.

Каква е разликата между вътрешни и външни връзки?
Вътрешните връзки пренасочват потребителя към страници в същия домейн, където се намират, докато външните връзки водят към страници в други домейни.

Разликата между вътрешни и външни връзки е очевидна, но много често забравят, че те са тясно свързани. Както писах в предишни статии:

Всеки знае, че PageRank е един от най-важните фактори за класиране в SEO, но често забравяме, че той се споделя между изходящи линкове ! Много оптимизират вътрешните връзки, без да вземат предвид обратните връзки. Този подход може да доведе до неефективни решения.

Има изходящи и входящи връзки.

Вътрешна изходяща връзка – Води от страницата, която разглеждате, към друга страница в същия домейн.
Вътрешна входяща връзка – Води от друга страница в същия домейн към страницата, която разглеждате.
Външна изходяща връзка – Води от страницата, която разглеждате, към страница в различен домейн.
Външна входяща връзка – Води от друга страница в друг домейн към страницата, която разглеждате.
Вътрешните връзки влияят върху PageRank по същия начин като външните връзки.

Какво е PageRank?


PageRank е алгоритъм, който оценява важността на дадена уеб страница въз основа на уместността и авторитета на връзките, сочещи към нея от други сайтове. Кръстен е на своя създател Лари Пейдж.

Основният принцип е да се третират обратните връзки (линкове от други сайтове) като “гласове”. Колкото повече гласове има една страница, толкова по-високо се изкачва в резултатите от търсенето. Имайте предвид, че Google взема предвид много фактори, когато класира документите, а обратните връзки са само един от тях.

Google вече не използва класическата формула PageRank, въпреки че все още влияе до известна степен на класирането. Преди това PR на всяка страница можеше да се намери с помощта на специални добавки за браузър, но през 2013 г. тази функция беше премахната. С други думи, реалният PageRank на страницата вече не е достъпен за обикновените потребители. Въпреки това, инструменти на трети страни могат да се използват за определяне на най-близкия показател до традиционния PageRank. Тези патентовани показатели се наричат ​​Domain Authority (Moz), Page Strength (SEMrush) или Domain Rating (Ahrefs).

Какво е CheiRank?


CheiRank измерва важността на една страница въз основа на изходящи връзки. Това е обратното на PageRank, който измерва колко комуникативен е даден уебсайт. Нека обясня тази концепция с прости думи: ако целта на PageRank е да измерва „силата“ на входящите връзки към страница, тогава целта на CheiRank е да измерва силата на изходящите връзки от страница.

Имайте предвид, че важността на CheiRank е относителна. Обикновено се сравнява с всички страници на домейна. Можете да го използвате, например, за да идентифицирате важни хъб страници. С други думи, „комуникативността“ може да се разглежда като броят на изходящите връзки на страницата.

Оптимизирането на CheiRank понякога е трудно, защото няма идеална стойност. Има обаче оптимална стойност за определен контекст. Най-добрата структура на вътрешната връзка зависи от вашия бизнес модел.

Модулните връзки се използват в различни елементи за навигация – например в горния и долния колонтитул на страницата, както и в свързани статии (оранжеви полета на екранната снимка по-горе). Модулите за свързване ви позволяват по-систематично да персонализирате вътрешната графика на връзките на сайта. Този метод е по-лесен за мащабиране от връзките в основното съдържание.

Как се прави SEO оптимизация на сайт? Разгледайте и тази статия, тъй като е много полезна…

Виже я тук: https://topbg.org/kak-se-pravi-efektivno-seo-na-sajt.html

Как вътрешните връзки помагат за SEO


Вътрешните връзки са полезни не само за обикновените потребители, но и разпространяват PageRank в целия сайт, като помагат на роботите за търсене да намерят всички подходящи страници от домейна. Теоретично, колкото по-висок е PageRank на една страница, толкова по-високо се класира тя в SERPs.

PageRank е само един от многото показатели за класиране. Основната цел на вътрешната оптимизация на връзките е да привлече органичен трафик към вашия сайт.

Тази информация вече не е налична, но документацията на Search Console споменава, че вътрешните връзки са сигнали за относителната важност на страницата за Google (статия за SearchEngineLand).

Мат Кътс потвърди това в интервю за Stone Temple (сега Perficient):

„Няма твърдо ограничение за сканиране. Най-правилно е да приемем, че броят на страниците, които роботът обхожда, е приблизително пропорционален на показателя PageRank. Следователно, ако основната ви страница има много входящи връзки, ние определено ще ги обходим. Може да препраща към други страници, които ще получат резултат от PageRank, и ние ще обхождаме и тях. Въпреки това, колкото по-навътре отивате в сайта си, толкова по-нисък става PageRank в повечето случаи.“

Разширено ръководство за вътрешни връзки


Аксиоми за вътрешните връзки

SEO е уникална област със смесена информация и бърза промяна. Ако не оспорвате постоянно установените вярвания, ще изостанете от останалите. Ето защо създадох това ръководство, базирано на аксиоми.

Ще изброя доказателствата (най-вече от твърденията на Google) за и против всяка аксиома, за да я потвърдя или опровергая. Животът не е само черно и бяло. Много зависи от контекста. Ще споделя и моя личен опит, към който трябва да се отнеса с резерв.

Аксиома: „Не използвайте една и съща котва за връзка към две различни страници“

Истина: В статия от 2008 г. Google препоръчва използването на описателен anchor текст.

„Писането на описателен anchor текст помага на търсачките и потребителите да разберат по-добре вашето съдържание. Колкото повече Google знае за вашия сайт (чрез вашето съдържание, заглавия на страници, текст на връзка и т.н.), толкова по-подходящи резултати можем да предоставим на потребителите (и вашите потенциални посетители).“

Аксиома: „Не трябва да поставяте твърде много външни връзки“

Твърде много изходящи връзки намаляват шанса дадена уеб страница да се класира високо за целевата ключова дума. Остава известно объркване в областта на SEO, тъй като през годините Google промени позицията си по темата.

Истина: Указанията на Google за уеб администратори препоръчват „ограничаване на броя на връзките на страница до разумен брой (не повече от няколко хиляди)“.

Оптимизация на котва за вътрешни връзки
Както вече беше споменато в аксиомата за котви за вътрешни връзки, те трябва да бъдат опростени. Самият Google препоръчва да се избягва „използването на текст, който не е свързан с темата или не е свързан със съдържанието на страницата, към която води връзката“.

Препоръчвам две корекции:

Уверете се, че не използвате фрази като „щракнете тук“, „тук“ или подобни фрази.
Оптимизирайте котви за ключовите думи, по които страницата ви трябва да се класира.
Лично аз използвам ключови думи за текстове на линкове в 80% от случаите, но това не означава, че и във вашия случай това съотношение ще бъде най-ефективно.

Моят съвет: редовно (на всеки 3 месеца) проверявайте котвите на вътрешните връзки и се отървете от връзки, които са твърде различни и непоследователни.

Оптимизиране на разходите
Някак вече беше споменато в аксиома за котви за трешиш връзки, те трябва и молят за прошка. Samiyat на Google греши, да, това е тормоз “е обхождане на текст, който не е свързан с темата или не е свързан със съдържанието на страницата, където понякога се задвижва.”

Ще коригирам две корекции:

Уверете се, че не използвате фрази като „почеши тук“, „натисни тук“ или подобни фрази.
Оптимизирайте котките за ключовите мисли, според някои страници, вие опитвате и се класирате.
Лично аз използвам ключовите думи и мисля за текста на линка в 80% от случаите, но това не означава, че във вашия случай връзката все още е по-ефективна.

от време на време (на всеки 3 месеца) проверявайте вашите туитове за уводни бележки и ще ги откъснете от избухването, което е доста различно и непоследователно.

Стратегии за оптимизиране на вътрешни връзки за сайтове, управлявани от съдържание
Разделяне на темите: идеята е статиите да препращат по-често към свързани материали и по-рядко към текстове по други теми. Същото може да се направи и за продукт в категория. По този начин гарантирате, че текстът на връзката остава актуален и статиите са в непосредствена близост една до друга.
Еволюцията на разделението на темите е тематични клъстери. Този подход включва статия, обхващаща кратка (основна) ключова дума, както и кратки статии (клъстери) за дълги ключови думи, свързани и препращащи към основната. Това ви позволява да създадете близки тематични връзки в структурата на връзката.

Свързани статии: Връзките към сродни статии в долната част на страницата трябва да се използват на всички сайтове. Някои обаче все още ги забравят. Не правете тази грешка! Оставете връзки към сродни сайтове с подходящи статии.

Източник: w-seo.com

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org