Какво представлява биалетката на автомобила?

биалетка

Окачването на автомобила служи за осигуряване на неговата устойчивост на пътя, дори и при движение по големи неравности. Част от него е и биалетката, за която ще стане дума по-долу. Ще разберем къде се намира и нейното предназначение? Как работи и какво ще е поведението на автомобила без нея?

Какво е биалетка?

Това е метален прът, чиято дължина, спрямо конструктивните особености, варира от 4 до 20 см. От двете му страни има шарнири, с които се прикрепва към останалата структурна част на окачването. Чрез него се поемат част от вибрациите и се елиминират шумовете и разбиването на цялата конструкция. Нарича се още вертикална стабилизираща щанга и въпреки че е малък компонент, играе важна роля в стабилността на превозното средство при неговото управление.

За какво служи?

Биалетката осигурява връзката между стабилизиращата щанга и носачите. Колкото са по-големи двата тампона от краищата, толкова по-високо натоварване могат да поемат и съответно по-продължително време да издържат. Експлоатационният им период зависи от качеството на пътищата – колкото са по-некачествени, толкова по-често ще има смяна.

В кои случаи се налага смяна?

При движение на превозното средство с разбита вертикална щанга, в даден момент се появяват неприятни шумове от областта на окачването. Чува се тропане, чукане, скърцане и т.н. Важно е да споменем, че подобни звуци не могат да са категоричен сигнал точно за повредена биалетка. Окачването на автомобила е съставено от много и различни, свързани помежду си, елементи, всеки от които може да има подобни симптоми. 

В случай че забележите проблеми с управлението на колата и нейната стабилност на пътя, това вероятно е сигнал за разбита биалетка и необходимост от смяна. Колкото това е по-скоро, толкова повече пари ще си спестите от повреда на други съседни детайли.

Може ли да се шофира с разбита вертикална стабилизираща щанга?

Това е възможно, но в никакъв случай не е препоръчително. Ако все пак се налага да го правите, експертите от онлайн магазин Maxcar съветват и предупреждават:

  • влизането в завоите трябва да се извършва с много ниска скорост, тъй като има риск от загуба на стабилност на превозното средство;
  • залюляваният на колата при завоите или при преминаване по неравности се увеличават;
  • нестабилността на автомобила става по-голяма при преминаване по дефектна пътна настилка с големи релефни участъци;
  • резките свивания, когато решите да заобиколите дупка на пътя, могат да доведат до внезапното преобръщане на превозното средство.

Съветите са да шофирате с ниска скорост (20-40 км), за да имате време за реакция при необходимост.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org