Град Мелник – прелестен, малък, древен

Туризъм

Мелник

Мелник е най-малкият град в България, но за мнозина – и най-красивият. Населението му е около 300 души, но приема множество туристи в автентичните хотели в Мелник.

Червеното вино, което гостите на града непременно ще опитат, ще ги накара да се замислят дали истинското вино е далеч от Франция. Мелнишкото вино е популярно с богатия и плътен вкус и аромат. Производството на вина в региона е известно и извън пределите на страната, като тайните му са предавани от стотици години насам. Благоприятният климат спомага за гледането на разнообразни сортове грозде. Нека споменем един от многото уникални за региона сорт – „широка Мелнишка“. Разбира се, очарователните сортове вина не са единствената причина да посетим Мелник.

Други забележителностите за гостите  са Пашовата къща (градски национален музей), Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба) , руините на средновековни църкви и много други. Близо разположен до града, на 7 км разстояние, е прочутият Роженски манастир. Издигнат през 13 век, той е един от средновековните български паметници-манастири, който е много добре запазен и днес. Природата около манастира е наистина магнетична и непокътната. От манастира се разкрива прекрасна гледка към върховете на Пирин и Беласица, също така и до така наречените Мелнишки пясъчни пирамиди. Сградата на сегашния облик на манастира е от 19 век. Най-старият надпис върху стенописите датира от 16 век. Добре е туристе да отбележат, че манастирът не предлага настаняване и храна. До местността Рожен се стига по асфалтов път от Мелник, който е сравнително добре уреден. Не е налична автобусна линия от Мелник до манастира.

Природата на величествения Пирин не може да ни остави безразлични. Известни не само на българските туристи са Мелнишките пясъчни пирамиди. Те са природен феномен, който трудно се забравя (и оставя). Образувани са от ерозията на глинената почва.

За да се насладите на цялата величественост на природата и културата на едно място – посетете Мелник! Може да отседнете в един от уютните хотели в Мелник, къщи за гости или вили под наем в околността.

Източник: Хоте.Ли

Снимка: Dzhunev Photography

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org