Данък при бракуване на кола

Авто-мото

Дължи ли се данък при бракуване на кола?! Това е особено важен въпрос, който ни задават клиентите. Покрай промените в закона, с които не може да се изповядва сделка при продажба на автомобил, ако не са платени данъците, получаваме доста такива запитвания. Порай тази новина настъпи голямо объркване сред собствениците на превозни средства, които търсят повече яснота по темата. Както, може би, вече знаете – при продажба на кола, не може да изповядаме сделка при нотариус, ако не сме си платили данъците

Като отговорен търговец на коли за скрап, с всички необходими разрешителни за съхранение на метални отпадъци, се чувстваме длъжни да внесем яснота по темата. От позицията на компания, която вече е рециклирала над 100 000 автомобила, смятаме да споделим от своя опит. В тази публикация от блога ще разгледаме подробно въпроса. Така че да не остане никакво съмнение относно законността на процедурата. За да знаете, какво точно може да правите по закон.

Неплатен данък за моторно превозно средство

Всяка година, всеки собственик на автомобил, дължи местен данък към общината за него. Той се изчислява въз основа на местоположението на общината, възрастта на автомобила, екостандарта му и конските сили като мощност. Този данък излиза в началото на всяка година и дължим независимо какво се случва с автомобила. Ако не е платен, например, не може да минете годишен технически преглед. Ако пък нямате преглед, от общината ще ви вдигнат колата три месеца по-късно.

Плащането на този данък стана задължително, ако ще продавате автомобила и се налага да се изповяда сделката пред Нотариус. За продажба на автомобила за скрап, обаче, няма такова изискване. Ние го купуваме, не проверяваме дали са платени данъците му, нас това не ни касае. Идваме, плащаме, издаваме документи за бракуване на кола и го взимаме. Задължение на собственика е след това да отпише колата в КАТ, а по-късно и да плати дължимия си местен данък за превозното средство.

Има ли данък при бракуване на кола

Не е само тревогата около това, дали се дължи към момента на бракуването данък МПС. Объркването става по-мащабно, когато стане дума и за това, колко струва да се бракува колата. Хората са останали с впечатление, че дължат определена сума, за да отпишат колата си от КАТ и общината, под формата на данък. А наредбата е ясна – няма данък за дерегистрация на пътно превозно средство. Не се дължи и такса, нищо не се плаща.

Напротив – собственикът може да спечели и добра сума от продажба на кола за скрап. Има лицензирани търговци на автомобили за скрап, които изкупуват стари и непотребни превозни средства. Те се оценяват спрямо теглото на тон. Един тон може да струва 350 до 600 лева, зависи от борсовата цена на желязото. Въз основа на това, тези компании осигуряват транспорта на колата от адреса на клиента до мястото, където се рециклират автомобилите. При продажбата собственика на превозното средство получава и документ за предаване на колата като метален отпадък.

Колко струва бракуването на кола

В заключение – първо разясняваме на собствениците, че могат да си дадат автомобила за скрап, дори без да са си платили данъците и таксите за него. После, уверяваме хората, че няма такова нещо като данък или друга форма на административен разход за бракуване на МПС. И накрая потвърждаваме, че да се предаде колата за рециклиране не струва нищо. За разлика от други места, където утилизацията е скъпа процедура, у нас е безплатно.

И, ако собственикът подходи разумно и спокойно, накрая може да прибере и немалка сума за стария си автомобил. При това, като се сдобие и с всички документи необходими за снемането на колата от отчет в КАТ и общината. Всичко това може да бъде добър старт, за придобиването на нов автомобил.

Ако искате да прочетете още по темата, разгледайте материалите в блога ни: къде купуват коли за скрап и колко струва автомобил като метален отпадък.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org