Антиблокираща система от Carko

Авто-мото

Антиблокиращата системата (ABS) е разработена като технология, чиято цел е да предотврати блокиране на колелата на самолет при кацане. В автоиндустрията навлиза през 1978 г., когато Mercedes и Bosch я представят като нова технология. И тя е основна характеристика в производството на всички модерни автомобили.

ABS системата е важен елемент на съвременните превозни средства, който значително повишава безопасността на движение. Тази статия ще разгледа какво представлява антиблокиращата технология, как работи и какви са нейните основни предимства и недостатъци.

Какво е антиблокираща система?

Антиблокиращата система включва съчетание от сензори, контролен модул и изпълнителни механизми, за да управлява спирачната сила. Основните компоненти са:

  • Сензори за скорост на колелата: Тези сензори следят скоростта на всяко колело и предават информация към контролния модул.
  • Контролен модул: Той обработва данните от сензорите и определя момента, в който колелата са на път да блокират.
  • Изпълнителни механизми: Състоят се от клапани и помпи, които регулират налягането на спирачната течност към всяко колело.

Антиблокиращата система е ключова технология за безопасност, която значително подобрява способността на водача да контролира автомобила по време на внезапно спиране. Въпреки че има някои ограничения и изисква поддръжка, предимствата на ABS превишават недостатъците, правейки я неразделна част от съвременните автомобилни системи за безопасност.

Как работи ABS?

Технологията е интелигентна и разбира, кога съществува риск колелото да блокира. Когато установи това, нямалява налягането на спирачна течност към гумата. По този начин позволява механичното въртене на колелото да продължи. След време, когато отмине рискът от блокиране, системата възстановява нормалното налягане на спирачната течност. Това действие се извършва много пъти в една секунда.

Идеята е да се възпре рязкото натискане на спирачката по рефлекс. На всеки се е случвало да види нещо изскача внезапно на пътя пред колата и рязко да натисне педала. Това предизвиква липса на сцепление и шофьорът губи контрол върху автомобила.

Сигнали, че е повреден ABS-а

  1. Контролната лампа на таблото светва, при повреда и съобщава, че следва да се извърши проверка. Обикновено това е жълт или оранжев кръг, на който пише ABS
  2. Предупреждение на бордовия компютър – при онези марки и модели, които имат такъв
  3. Шофьорът може да се усъмни при принудително рязко спиране, макар че повредата на антиблокиращата система не повлиява самата работа на спирачната.

Какво да направите, когато установите, че има повреда?

Посетете сервиз и помолете механик за съдействие. При диагностициране се установява конкретна причина за повредата. Дори да се изчистят грешките от контролния модул, може да се наложи подмяна.

Когато се установи повредата и стане ясно, че най-правилното решение е подмяната на ABS модула. И тогава идва сблъсъка с високите цени на нов такъв. За кола на 10-15 и повече години, не си заслужава. И то, при условие, ако се намери оригинален такъв, въобще. В такъв момент на помощ идваме ние от Карко. При нас ще намерите най-голямото разнообразие антиблокираща система втора употреба.

Поръчайте си необходимата авточаст от сайта, оставете имейл и номер за връзка. Ние ще направим всичко възможно да бъде доставен още на следващия работен ден. И то до адреса, който сте пожелали. За времето, през което работим, ние сме продали хиляди употребявани abs модули и нашите клиенти са се убедили лично в тяхната надеждност и високо качество. Те ще дадат още по-дълъг живот на колата и ще спестят много пари.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org