Критерии за подбор при избора на детски играчки

Разни

   Понякога на възрастните изглежда, че колкото повече различни свойства и качества съдържа една играчка, толкова по -добре. Например пластмасов слон на колела, който е едновременно влак и телефон. Изглежда, че такава универсална играчка отваря голямо разнообразие от възможности за дейности на детето.

  Но – подобно „разнообразие“ само дезориентира бебето. Той не знае какво да прави – да носи слона, да го храни или да говори по телефона. Освен това е невъзможно да се изпълнят напълно всички тези действия. Не можете да носите нищо на такъв слон – не можете да поставите нищо върху него и няма да поставите никого върху него, телефонният апарат пада непрекъснато и не е напълно правилно да го смятате за слон, след като освен това все още е телефон, освен това на колела.

  В това отношение би било много по -полезно да „отделим“ функциите на детските играчки и да предложим на детето три обекта, които са различни и разбираеми по своята цел и начин на действие.

Стимулиране на активни действия

 „Полезността“ на играчката не е единственият критерий за оценката й. Сякаш интересите и задачите на възрастен и дете се пресичат в него. Тя определено трябва да достави на бебето радост и удоволствие. За да може една играчка да стимулира значимата детска дейност (т.е. да допринесе за развитието), тя трябва да отговаря на интересите на детето, да отговаря на неговите нужди, да бъде забавна и привлекателна.

Съобразяване с интересите на самото дете

  Това е най-важното изискване за избора на детски играчки. Но интересите и предпочитанията на децата и възрастните често не съвпадат. Възрастните са привлечени от външна красота, сложност, богатство на детайли или смисъла на развитието, описан в анотацията.

  Децата имат малко по -различни „приоритети“. Те може да предпочетат тази или онази играчка, защото са видели подобна от своите приятели или защото прилича на познат приказен или телевизионен герой. Основната атракция за едно дете обаче е способността да направи нещо с него.   Само ако ви кара да искате да действате с него (разглобявайте и сглобявайте, премествайте различни части, носете, извличайте нови звуци), бебето иска да го вземе и да започне да играе възможно най -скоро. Освен това ролята на играчката в развитието се крие в способността й да бъде не само привлекателна, но и отворена за различни форми на детска дейност.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org