Защо е важно да се грижим за кожата на лицето?

Козметика

Въпросът за грижата за кожата на лицето е ключов не само поради естетически, но и поради медицински съображения. Ето защо важно е не да отговорим дали трябва да се грижим за тази част от външния ни вид, а как да го правим.

Без значение от възрастта, пола и начина на живот, кожата на всеки човек е подложена на рискови фактори. Ако на тях не им се противодейства, проблеми не просто ще настъпят, но и справянето с тях ще е по-трудно. То дори ще придобие не козметичен, а медицински характер. Съществуват няколко важни принципи и ритуали, които ако спазваме стриктно, ще се радваме дълго време на здрава и красива кожа на лицето.

Грижа за кожата като начин за поддържане на хигиената ни

Кожата на лицето е най-възможно най-деликатната. Ако тялото ни е покрито с дрехи и по този начин защитено, включително и от вредните UV лъчи, то лицето е под постоянен прицел на вредните ни заобикалящи фактори. Мръсотията е допълнителен проблем, който може да влоши и така недобре и дотолкова здравата кожа на лицето. Няма как да разчитаме само на кожната бариера в борбата срещу бактериите и микробите. Веднъж проникнали през епидермиса, те поставят под риск и визията на лицето ни, и здравето ни.

Да се грижим за кожата си означава да се познаваме добре

Всяка кожа е индивидуална, дори да сме наясно с нейния тип – чувствителна, мазна, смесена, реактивна, суха, склонна към несъвършенства и така нататък. Ето защо грижата за лицето не е самоцел или универсална процедура. Тя е набор от техники, средства и продукти, които отговарят на състоянието на кожата на всеки индивид.

За съжаление, голяма част от хората с проблемна кожа не успяват да се справят с несъвършенствата именно поради незнание и най-вече защото не се познават. Ако даден продукт или терапия е дал страхотни резултати за вашата най-добра приятелка, то това по никакъв начин не означава, че резултатите ще са същите и за вашето лице. В тази връзка, посещенията при дерматолог и специалисти в сферата на козметичните процедури са от съществено значение. Те ще ви насочат към правилната конкретно за вас грижа за кожата.

Превенцията е най-доброто лекарство

Това неминуемо важи и в сферата на грижата за кожата. Прикриването на несъвършенства с грим е добро, но не и най-ефективното решение срещу тях. Използването на лечебни и терапевтични, както и поддържащи продукти за кожата ще намалят проблеми като пъпки, белене, зачервяване и дори фини линии. Без тях на практика няма да имате нужда и от грим! А естествената красота винаги е за предпочитане пред изкуствената визия.

Постоянството в грижата за кожата спестява средства

Много хора започват щателна грижа за кожата си късно. Тоест когато е настъпил проблем. Разбираемо е, че в този случай те ще трябва да заплатят по-висока цена, за да се справят с нанесените вече по лицето щети. Когато сме постоянни в поддържането на хигиената, нормалното pH, кожната бариера и хидратацията на кожата, рискът състоянието й да се влоши е много по-малък. Всичко това важи с пълна сила и за козметичните процедури, на които се подлагаме. Ако редовно се възползваме от тях, можем да минем с по-леки, неинвазивни терапии. Ако обаче не сме постоянни, рано или късно няма да ни хареса това, което виждаме в огледалото, и ще поискаме да заличим следите от времето, например, с хирургична намеса или други по-сериозни техники за разкрасяване.

Разгледайте азнообразните опции тук:  https://skeyndorinstitute.bg/terapii-lice/, съобразявайки ги с индивидуалните нужди на своята кожа, за да намерите перфектния вариант за постоянна и разумна грижа.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org