Характеристика на шофьорски курс категория А1

Различните категории шофьорски курсове предлагат обучение в зависимост от кубатурата на превозното средство и местата в него. От началото на 2013 г се отбелязаха промени в ЗДП според които категория А се разделя на А1 и А2. За придобилите А1 категория има правила, които позволяват да се управляват моторни превозни средства с обем на двигателя не повече от 125 см3. Мощността в случая трябва да е не повече от 11 киловата. Такива превозни средства са мотори с обявената мощност, както и триколесни превозни средства, чиято мощност не превишава 15 киловата. Както при всяка една от категориите и тук има определени изисквания, на които трябва да отговарят и самите кандидати-курсисти. За да се запишат на курс те трябва да имат навършени 15 години и 9 месеца, но една след навършване на 16 годишна възраст придобиват право да управляват превозно средство, което отговаря на критериите на а1 категория. За да придобиете тази категория е задължително да притежавате документ за завършено основно образование. Това гарантира, че лицето може да чете и пише на български език и притежава елементарни познания по образователните задължителни предмети, заложени в учебната програма. Придружаващи и също задължителни са лична карта като и снимка, която се представя на инструктора за досието на курсиста.

Както при всеки друг шофьорски курс и тук категория А1 е разделена на два модула – теория и практика. Тъй като превозното средство в случая е мотоциклет задължително към теорията има часове, които са общо 4 часа и са свързани с устройството и мотоциклета. Целта на тези теоретични часове е да се даде възможност  на курсиста да бъде запознат с основните детайли по превозното средство както и неговите възможности. Задължителни са 36 учебни часа, при които е определящо всеки бъдещ водач на мотоциклет да може да познава и да реагира адекватно при възникнали ситуации на пътя. Безопасността на движението е задължителен модул и затова се превръща в главен акцент на обучението на водачите кандидати за категория А1. Разделението на категория А във варианти 1 и 2 дава възможност на непълнолетни лица да могат да карат мотоциклети с определена мощност. Тъй като вече навършили 16 години се счита, че лицата могат да носят частична отговорност от действията си, именно поради това законодателя е отредил да се даде възможност на непълнолетни лица, отговарящи на определени условия да се предвижват с моторни превозни средства.

Когато курсиста е готов и преминал изискуемите часове по теория и практика се провежда вътрешен изпит. Ако са получени минималния брой точки 89 от общите 97 тогава се пристъпва към явяване пред ДАИ. Самото явяване пред комисия от ДАИ се изисква от водачи, които нямат придобита категория В. както при останалите изпити тук задължителните са така наречените листовки за теория и практически, който е свързан с маневриране на полигон и управление на мотоциклета в градски условия. Това са на практика основните детайли на придобиването на квалификация за управление категория А1.

Много курсисти се интересуват от цената на този курс. В зависимост то това в кое населено място ще бъде провеждан цените са доста разнородни, но минимума варира от 400 лева. За младите хора е една поносима цена, ако все още нямат възможност за шофьорска книжка на лек автомобил, а имат нужда от средство за предвижване на сравнително къси разстояния. Мотоциклетите са превозно средство, с което лесно можете да се придвижите както в градски така и извънградски условия. Достатъчно евтина е тяхната поддръжка и по отношение на разход на гориво са в пъти по- икономични в сравнение с леките автомобили.

Един отговорен инструктор може да ви научи не само да управлявате мотоциклета според изискванията на категория А1, но и да се научите да маневрирате и да умеете да се пазите, независимо от възникналата ситуация. Задължително условие е за всеки водач придобил категория А1 да бъде добре екипират и оборудван така че да осигури собствената си безопасност на пътя. Каската е аксесоара, който спасява живот при инциденти, затова ако притежавате вече мотоциклет и сте придобили правоспособност да го управлявате е време а се заемете с нужното оборудване. Всеки водач трябва д притежава нужната техническа компетентност, физически да е здрав и да може да управлява съответното превозно средство. Много е трудно да се свикне с маневрирането и има тънкости, които е важно да усвоите по време на курса категория А1. Разбира се, всеки опитен водач на моторно превозно средство ще Ви каже, че всъщност практиката е особено важна, но на първо място отговорността е на инструктора и неговата компетентност по отношение на обучението Ви. Обикновено курс а1 категория е индивидуално обучение. Някои от инструкторите провеждат групови такива, но когато става въпрос за модул теория. Задължително е обаче индивидуален подход при практическото обучение, защото в зависимост от телосложението на кандидата и неговите бързи реакции и умения за възприемчивост, инструктора може да прецени, че са нужни повече часове практика от обикновено.

Безспорно да натиснеш газта е завладяващо и изпълнено с адреналин усещане. За да имаш достатъчно опит и умения да яхнеш мощен мотоциклет и да се превърнеш в господар на пътя е голямо предизвикателство. За да стигнеш до тук обаче трябва да извървиш дълъг път и той задължително преминава през курс категория А1. Това е начина да се научиш да усещаш превозното средство, да поставяш граници и да използваш газта в рамките на допустимото. Да си поставяш цели и да изминаваш за максимално кратки време екстремни отсечки може да звучи примамливо и екстремно. Но е важно да бъдете отговорни и първо да се научите, че за всяко увеличение на скоростта носите отговорност. Курса не цели само да ви научи да стоите балансирано върху мотоциклета, а да шофирате отговорно и безопасно.

Всеки учебен център, който предлага курс категория А1 задължително трябва да притежава технически изправни учебни превозни средства, в случая мотоциклети. Не се доверявайте на всяка обява за шофьорски курсове. Проучете и направете среща с бъдещия Ви инструктор. Уверете се, че това е човека, на който можете да поверите своето обучение. В крайна сметка е важно не само да получите желания документ за правоуправление, но и да придобиете съответния умения за справяне с различни обстоятелства по време на движение.

 

Ето и примерни упражнения за категория А

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Характеристика на шофьорски курс категория А1, 5.0 out of 5 based on 2 ratings