Видове шпакловка: кратък наръчник

Услуги

Видове шпакловка: кратък наръчник

Шпакловката е строителен материал, използван за покриване, защита и декориране на вътрешни стени и тавани. Ако искате да разберете повече за цените на шпакловките и колко точно ще ви излезе нанасянето на една такава, то от Qjob са изработили огромно ръководство по темата. Ние ще ви разкажем малко повече за видовете шпакловка и какво трябва да знаете основно. Преди да се нанесе фината шпакловка обаче се нанася мазилка. Тя може да се използва и за създаване на таванни рози и корнизи. Най-често срещаните видове мазилка са от гипс, вар или цимент с вода и пясък. Мазилката обикновено се произвежда като сух прах и след това се обработва за образуване на твърда паста чрез смесване с вода преди нанасяне. Нанесена, тя прави перфектната основа след нея да се нанесе фина шпакловка.

Отдавна ли хората използват мазилка и шпакловка?

Форма на мазилка е била използвана още от примитивните цивилизации, създавайки трайни и устойчиви на атмосферни влияния структури с помощта на кал. Тоест са използвали кал вместо гипс, защото това са имали под ръка. Египетските пирамиди съдържат мазилка, сравнима с използваната днес, която остава твърда и издръжлива около 4000 години по-късно. Тя неведнъж е изследвана от специалистите.

Гръцките занаятчии също са използвали мазилка, главно за покриване на екстериора на храмовете си, но понякога и на интериора. През историята, гипсовите тавани стават все по-декоративни, като тези през периода на Тюдорите са особено екстравагантни. Мазилката все още се използва много често като повърхностно покритие за вътрешни стени, тавани, а понякога и за външни стени. Не са малко къщите и сградите, където ще я забележите.

Видове шпакловка

Както вече споменахме съществува гипсова мазилка и фина шпакловка. Първата служи за поправяне на неравности по стената, запълване на големи празнини и тн., докато втората вече се нанася, за да може повърхността да стане гладка и върху нея да се разнесе лесно боята. Двата вида не са взаимнозаменяеми.

Гипсовата мазилка не се поставя в помещения, които са с висока влажност. Ако искате да изправите някоя стена, то трябва да потърсите майстор, който работи с гипсова мазилка. Повечето видове гипсова мазилка се полагат ръчно. Това обаче не трябва да ви тревожи, защото ако майсторът ви е опитен, ще успее да изравни стените бързо и лесно.

Фината шпакловка е нещо малко  по-различно. Тя задължително се нанася върху мазилка и с нея не може да изправите стена или да поправите неравност. Нейната основна задача е да подготви повърхността толкова добре, че когато започнете да боядисване, боята да се разнася без проблеми и крайният ефект да е безкомпромисен. Фината шпакловка по принцип може да се разнася и с машина. Изпълнението и на ръчното и на машинното разнасяне е добро. Този вид шпакловка се прилага само за интериора, нея няма да я видите на външни стени.

Днешно време има много готови смеси, които могат да послужат за получаване на добър завършек на стената. Коя ще изберете зависи от личните ви предпочитания и от тези на майстора, който работи по нея. При фината шпакловка е много важно да се нанесе максимално тънък слой.

Шлайфане или шкурене

Това също е етап от шпакловането и не трябва да се пропуска. Има огромно разнообразие от шкурки на пазара и едри и дребни, но за най-добри резултати се препоръчва да се използва шкурка поне номер 200. Ако не се ошкури добре стената, нанасянето на боята след това няма да стане качествено. Единственият вариант в такъв случай е да се премахне боята, да се шкури наново и да се боядисва. Заради това по-добре да се отдели достатъчно време на шкуренето и да се изпълни прецизно, отколкото една и съща работа да се свърши два пъти. Когато обаче попаднете на добър майстор, такива неща не се случват.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org