Има ли трикове при заключен автомобил?

Аварийно отваряне на автомобилната ключалка

Ако се счупи ключалката на автомобила, то това сякаш винаги се случва в най-неподходящия момент. Трябва спешно да тръгнете на важна среща, за дълго пътуване, или късно нощем – към дома.

От такава досадна неприятност не  е застрахован дори опитният водач, нали всички сме хора и можем да загубим ключа, да го заключим вътре в колата, а и предметите, уви имат свойството понякога да се чупят. Понякога без видими причини механизмът на ключалката или чипа излизат от строя, а обикновеният ключ се чупи. А какво да направим, ако в колата е заключен домашният любимец, или, пази Боже, бебето? Или спешно ни трябват документите от жабката?

Дори собствениците на автомобили със сериозни системи против кражба не са застраховани от опити за взлом, и като резултат – счупване на ключалката.

Ако сте загубили ключа от автомобила си, вие трябва:

  • Да се успокоите. В паниката ще изгубите много повече време, а когато се успокоите, ще решите въпроса по-бързо, дори ако времето за реакция е ограничено.
  • Внимателно огледайте земята около колата, и пътя, по който сте вървели. Често собствениците намират ключовете си в района близо до автомобила.
  • Внимателно прегледайте чантата си, джобовете на панталоните и якето. Понякога ключът се крие в гънките на подплатата или във вътрешния джоб, за който сте забравили.
  • В никакъв случай не опитвайте да отворите ключалката, без специални знания вие само можете да я повредите. Ако телефонът Ви е под ръка, обадете се на автоключар, който има готовност за подобни спешни случаи.
  • Като следващи действия имайте предвид, че ако ключът е загубен, автомобилът Ви вече е в риск. От намерения ключ някой може да се възползва, затова е препоръчително веднага в специализиран сервиз да се сменят автоключалките, да се поръчат дубликати на ключовете за автомобила, а самият той временно да се премести на охраняван паркинг.

Ако ключът ви е останал в автомобила, а вратата внезапно се затвори

Освен възможността да позвъните на Ваши близки да донесат резервния ключ, има една възможност, която работи при определени модели автомобил. Опитайте се да си спомните каква е системата за сигнализация за вашата кола. Има определени модели, при които може да се отвори/затвори автомобилът просто като се почука на предното стъкло (разбира се, с определен код). Обърнете се към сервиза, където са поставили сигнализацията Ви и се опитайте да научите кода. Ако това не се получи, разговаряйте с друг сервиз, където поставят подобни охранителни системи и попитайте какъв е типичният код за вашия модел (като правило майсторите не го променят, така че щастието може да ви се усмихне).

Ако и това не се получава, отново имайте доверие на услугите на опитния автоключар. При всички случаи принудителното отваряне на автомобила от негова страна ще бъде най-безопасно и щадящо за машината.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org