Съвети за закупуване на джип

Авто-мото

Какво да гледате, ако решите да купите джип?

Именно това ще разискаме в настоящата статия.

Всъдеходът у нас в никакъв случай не е прищявка, а реална необходимост. Но в автокъщите и дилърите на този тип автомобили държат високи цени, затова е добре да помислите за джип втора ръка. .

Как да закупите SUV на вторичния пазар, за да спестите пари и да не правите грешки? Важно е да се разбере, че автомобилите от този клас се използват предимно офроуд, следователно основните акценти на избора е много важен.

Основни характеристики

Истинските автомобили, способни да преодоляват офроуд, имат редица отличителни черти. Независимо дали сте избрали автомобил на първичния или вторичния пазар, първоначално има смисъл да решите кои характеристики на автомобила ще бъдат „референтни“ за вас:
тип каросерия – носеща или рамкова (рамковите SUV-та са по-трайни, справят се по-добре с офроуд условия, по-лесни са за ремонт, но автомобил с монокок тяло е по-лесен за управление);
дългите пътувания или необходимостта от редовен превоз на обемисти товари изискват просторен багажник;
независимите задни и предни окачвания осигуряват по-добро сцепление с пътя;
способността на автомобила за проходимост увеличава функцията на блокиране на междуколесните диференциали;
по-добре е да изберете скоростна кутия от механичен тип – тя е по-надеждна, по-добре се справя с подхлъзване, ще издържи на наводняване и за разлика от автоматична скоростна кутия подлежи на ремонт;
предавката надолу е важна характеристика за автомобилите от този клас;
дизелът или бензинът е спорен въпрос, тъй като бензиновият автомобил е по-мощен, по-бърз, ремонтът му е по-евтин, но дизеловите автомобили имат по-малък разход на гориво;
барабанните спирачки за офроуд са се доказали по-добре от дисковите спирачки.

След като решите основните характеристики, които трябва да притежава вашият бъдещ SUV, трябва да обърнете внимание на състоянието на компонентите и възлите на конкретния избран модел. Важно е да се разбере, че този клас автомобили се използва на офроуд и неравен терен, и правят дълги пътувания.

Оттук – и списъкът на проблемите, възникващи във времето, характерни “слаби места”, на които преди всичко трябва да се обърне внимание при избора на автомобил втора ръка.

Оценката на пробега на SUV не е лесна задача. Показанията на одометъра често се изкривяват, за да предоставят на потенциалния купувач неправилна информация за износването на техническите възли и компоненти на автомобила.

Но реалният пробег на автомобила може да се оцени, като се обърне внимание на следните неща:
Тапицерия вътре в джипа. Ако тапицерията е изработена от плат, тогава тя обикновено се износва след 100 хиляди километра. Кожената тапицерия може да издържи 200 хиляди км. Също така износеният подлакътник на седалката на водача свидетелства за големия пробег.

Състоянието на волана. След първите 200 хиляди км на волана се появяват характерни признаци на абразия. Ако воланът изглежда напълно нов – това също е повод да се замислите дали не е променен.

Състояние на педала. Ако педалите са износени до металния слой, то този SUV е изминал повече от 200 хиляди км. Ако педалите изглеждат чисто нови, те са заменени както в случая с волана.

Да се ​​оцени подробно техническото състояние на всички важни възли и части на употребяван джип не е лесна задача дори за автомеханик, ако той няма много опит с подобно оборудване.

Затова трябва да помислите за поръчка на проверка на автомобил – в автосервиз или на място, тъй като ще можете да се съгласите с продавача. Няма причина честният продавач да откаже такава проверка.

Експертите ще се справят с тази задача и евентуално ще ви спестят пари, като идентифицират скрит проблем или неизправност на превозното средство.

Сервизна книжка

Отговорният собственик на кола, като правило, има специална сервизна книжка – най-малко обикновен бележник, където се правят записи за всички ремонти, планирана поддръжка и подмяна на автомобилни компоненти.

Първата стъпка е да помолите продавача да се запознае с такава книга. Ако продавачът го няма, може да сте срещнали препродавач или собственик на автомобил, който като цяло не се интересува от колата. По-добре да потърсите друг модел.

Колата е претърпяла сериозна катастрофа

Честният продавач ще отговори на този въпрос изчерпателно и изчерпателно. Веднага ще стане ясно на базата на която се формира цената на автомобила. Ако продавачът е тъмен, това е допълнителна причина да карате колата за диагностика и да получите отстъпка.

Какъв вид масло се използва в автомобила, неговата подмяна и разход

Реклама

Ако маслото е достатъчно скъпо, това означава, че SUV е бил наблюдаван, ако не, двигателят може вече да има проблеми.

Честотата на смяната на маслото също е важна: ако това беше направено навреме, на всеки 10 хиляди километра или веднъж годишно, тогава колата ще остане по-добра.

Ако автомобил с повишен апетит „изяжда“ масло (над 7 литра на 10 хиляди км), това е причина да се извърши по-задълбочена диагностика на двигателя и да се пазари с продавача, настоявайки за допълнителна отстъпка.

Планова поддръжка на автомобила

Друг важен въпрос. Ако колата не е била подложена на планова поддръжка или е била обслужвана от автомобилни механици, а не от автокъщата, това може да е причина за отказ за покупка.

Ако дори по време на продажбата колата изглежда съвсем адекватна, копието, на което е запазена планираната поддръжка, със сигурност ще създаде проблеми в близко бъдеще.

Въпроси за състоянието на двигателя, окачването, електротехниците

Дори ако задавате въпроси на продавача за това какво не работи в електрическата част, дали двигателят чука, дали има тропване на окачването – бъдете подготвени за факта, че отговорите може да не са напълно честни. Ето защо е по-добре да проверите всички тези точки със специалисти.

Специално внимание трябва да се обърне на състоянието на окачването: за джипове това е проблемен момент, тъй като натоварването върху окачването при автомобили от този клас е увеличено.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org