Света на куклата Барби

Чрез компютърна анимация, Барби е станала звездата на няколко игрални филми, включително “Барби в Лешникотрошачката,” “Барби като Рапунцел,” “Барби от Лебедово езеро” и “Барби като принцесата и бедняка.” Също така  тя е заложила на своята известност и в интернет с популярните Барби игри, които позволяват момичетата да променят косата, грима и цялостния вид.barbie_doll

В края на деветдесетте години е бумът на компютърните технологии и през 1996 г. Mattel създава barbie.com, официалния сайт на Барби. През 1998 г. в сайта е въведен “My Design” е, което позволява момичета и колекционери да решат как техият приятел, куклата Барби, ще изглежда като могат да избират косата, цветовете на грима, модни аксесоари, дрехи.

Света на  Барби се разширява  още повече с огромната субкултура за възрастни поклонници на Барби, това са възрастните, които събират, показват, купуват, продават кукли и аксесоари Барби и за които думите “mint in box” има важно значение. Днес Барби колектора има собствен сайт barbiecollector.com. Той дори вече има специален онлайн магазин.

Оценката на Mattel, че има над 100 000 активни Барби колекционери, 90 процента от които са жени на средна възраст 40 години. Четиридесет процента от тях харчат повече от $1000 на година на своите кукли. Най-добрите Барби кукли са най-ценните: “mint in box” от 1959 г. се е продала за $3,552.50 в Ebay през октомври 2004. (Първоначалната и цена през 1959 е $3.)

Най-високата досега цена,  платена за Барби е на търг на Christie’s в Лондон на 25 септември, 2006. Това е Барби от 1965 година, облечена в среднощно червено, която е била част от частна колекция от 4000 кукли Барби. Барби е продадена за 9000 паунда (около $17,000). Тя е била продаден от холандки, Letje Raebel и нейната дъщеря, Марина.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org