Струва ли си да сложим интелигентна ключалка на вратата: всички плюсове и минуси

Бизнес

Интелигентна (умна) брава, която да се отваря с пръстов отпечатък – струва ли си?

„Умното“ заключване на вратата се дължи на факта, че може да определи собственика чрез код, пръстов отпечатък или дори сканиране на ретината. Всичко е като в шпионски филми. Но струва ли си да поставите такава ключалка у дома, ако не сте агент 007?

Биометричните брави могат да ви спестят време, търсейки ключове от дъното на чантата, но струват ли си?

Сега е много модерно да оборудвате апартамента си с всякакви “умни” устройства, които ще се стартират с гласова команда. Друго подобно ноу-хау са биометричните брави за входни врати.

Устройство и принцип на действие


Биометричната брава се състои от две части: външна и вътрешна. Външната представлява биометричен скенер за пръстови отпечатъци, клавиатура за въвеждане на код и екран – всичко това се намира на улицата или във входа. Апартаментът разполага с микроконтролер, който съхранява всички пръстови отпечатъци, както и отделение за батерии.

За да използвате такава ключалка, отпечатъците на всички жители на апартамента трябва да бъдат въведени в базата данни. Системата чете шаблона на пръстовия отпечатък, сравнява го с основата и отваря вратата, ако съвпада.

Предимства на биометрична ключалка

 • Сигурност – не можете да отворите такава ключалка с главен ключ и няма да вземете ключа.
 • Ефективност и удобство – с биометрична ключалка можете да забравите да търсите ключ в чанта без дъно – отваря се с пръстов отпечатък за секунда.
 • Дистанционно управление – като правило, заедно с биометрично заключване, можете да инсталирате приложение на вашия смартфон, чрез което е удобно да контролирате всякакви опити за хакване, да променяте кода, да отваряте вратата от всяка точка на света и да преглеждате дневника на посещенията.

Минуси на този тип заключващи механизми


 • Ключалката не винаги разпознава пръстовия отпечатък.
 • Например пръстът е бил нарязан или замърсен. В този случай скенерът може да не работи. За щастие има изход – добавете няколко пръстови отпечатъка към базата данни предварително. Така избягвате този проблем. Освен това в повечето случаи има алтернативни методи за отваряне на вратата: чрез код или ключ.
  Намалена такса
 • Да, интелигентните брави работят на батерии, така че на теория могат внезапно да останат без мощност. Приложението обаче трябва да ви информира, че е време за презареждане скоро.
  Бравата все още може да бъде счупена
 • Макар и вандалски метод, но е възможно. Нападателите могат да се опитат да счупят ключалката. В такава ситуация ключалката ще се счупи, но крадецът все още няма да влезе в апартамента. Бравата няма да се отвори от такива действия – напречните лостове ще останат на мястото си.

Струва ли си да инсталирате интелигентна ключалка?


Като цяло, ако сте фен на съвременните технологии и нетърпеливи да оборудвате дома си максимално, тогава няма смисъл да ви разубеждаваме да инсталирате биометрична брава. Всички минуси, които изброихме по-горе, могат лесно да бъдат преодолени, така че нямаме специални препоръки „против“..

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org