Символика на обеците за уши в различните части на света

obeci_za_ushi

 

Често срещани бижута, които дамите използват за разкрасяване са обеци за уши. Вариантите, в които се предлагат са повече от разнообразни. Но не само дамите са привлечени от блясъка и естетиката на тези накити. Мъжете също проявяват интерес и макар по-обикновени и не толкова атрактивни обеци да носят те също имат добър естетичен ефект. Можем да кажем, че обеците са едни от най-старите бижута които човека е използвал. Тяхната история датира от векове и вярвате или не единствено мъжете били първите , които са имали смелостта да се накичат и покажат с тези бижута. В Древна Елада и Египет мъжете носели обеци по ушите си като по този начин демонстрирали своята храброст и сила. Присъщо било да се носят такива бижута от войни, които имали особени заслуги и са доказали в битки, че са едни от най-добрите. Обиците за уши биле като техен медал и знак, който ги отличавал от останалите.

Интереса към обеците за уши несъмнено се изместил и към дамите. Те видели в тях средство , с което да привличат вниманието и да изглеждат още по-женствено и стилно. Но те не се задоволявали с какви да е обеци. Кичели се с такива, които са произведени от злато, скъпоценни камъни и други благородни и скъпи материали, които са демонстрирали тяхното богатство и висок социален статус. В други общества обеци са носили единствено робите. Те са символизирали нисша класа. Ако пък жена в Гърция преди няколко века си позволява да носи обеци то това е бил знак, че тя е лека жена и склонна към неангажиращи връзки. В различните райони по света носенето на обеци е имало и има различна символика. Само ще вметнем, че например в Индия пробиването на ушите на малките момиченца е ритуал, който се свързва с тяхното плодородие и това е традиция която и до днес се спазва и почита.

С течение на годините и развитието на бижутерийния бранш като изкуство тези накити започват да придобиват все по-причудливи и красиви форми. Те стават масови и не само богатите и заможни дами и господа са имали възможността да изглеждат красиви.  Като аксесоар, който можете да закупите дори онлайн днес обеците са разпространени и толкова евтини, че в зависимост от това от вида материал, от който са произведени можете да напълните кутията си за бижута с разнообразни модели за жълти стотинки. Няма ограничения за това как да изглеждат аксесоарите,които носите. Може би единствено е добре да синхронизирате модела с Вашата фризура, както и форма на лицето.

Подобни теми: Обеци за пъп и обеци за език

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org