Предимства при използване на макара удължител за ток

Мислите, че е трудно да се пренесе ток от едно място на друго? Грешите! Днес това повече от лесно, но ако разполагате с удължител за ток. Токопренасянето може да се извърши с разклонител и това не е тайна за никого. Въпросът обаче е какъв да бъде той. У дома, офиса, гаража, килера, двора – навсякъде е нужно да използваме различни електроуреди, а наблизо не винаги има контакт. Дори и да са предвидени  близост контакти то единствения вариант е да се използва разклонител, с чиято помощ да пренесете тока до желаната позиция.  В строителния сектор най-използвани са друг тип токопреносители като макара удължител за ток. Те са ресурса, с който работниците успяват да захранят инструментите, които използват на достатъчно голямо разстояние от основния контакт. При новостроящите се сгради все още не е изградена електрическата система, но пък за извършването на строителството задължително се изисква използване на ток.

Използването на разклонител навит на макара си има своите предимства. Те се дължат на това, че когато кабела е достатъчно дълъг той трябва да е прибран за да не се получава прекъсване. Така не само запазвате неговата цялост и елиминирате възможността да предизвикате токов удар и освен това , когато е навит на макара той е лесен за транспортиране и пренасяне. Многообразието и вариациите, които се намират в търговската мрежа по отношение на дължината на кабела, броя гнезда и вида на макарата. От това какви са функционалностите на макарите удължители за ток зависи и тяхната цена. Тези за професионална употреба, които са с автоматично прибиране на кабела са по-скъпи като варианти, но пък за сметка на това изключително много улесняват работата на хората, които ги използват.

За да се ориентирате в избора на подходящата макара разклонител за ток е добре да имате предвид някои основни неща: дължина на кабела, броя гнезда, които ще са ви нужни, големина на протичащия ток, наличието на прекъсвач. Именно за по-дългите разклонители се изисква кабела да бъде навит на макара, като причините за това обяснихме малко по-рано. Можем да кажем, че за професионална употреба е важно разклонителя да е грижливо навит на подходяща макара. Дори за работа в домашни условия използваме алтернативни и импровизирани макари за да можем да приберем кабела и да го запазим чист и здрав за по-дълго време.

Броя на гнездата за макара удължител за ток не бива да бъдат прекалено много на брой. За да бъдат безопасни за употреба е желателно да е предвидена защита от влага, прах, които са особено често срещани в строителния бранш, при производството на мебели, ремонтни и монтажни дейности в градината, гаража, дома.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org