Полезни съвети за осветлението в спалнята

Дом и семейство

Осветлението в спалнята често бива неглижирано. От една страна, това се дължи на факта, че тази стая е място, където търсим максимален комфорт за сън и почивка и съзнателно създаваме една по-успокояваща атмосфера, в която светлината не е приоритет.

Колкото и вярно да е подобно разбиране, от друга страна, е добре да имаме предвид и това, че не използваме спалнята единствено и само за сън. Това всъщност е едно доста оживено място и през будните часове от ежедневието. Събуждане рано сутрин по тъмно, обличане преди да излезем от дома, четене или гледане на любим филм вечер, лека дрямка или просто кратка почивка в тишина и спокойствие – всички тези дейности се нуждаят от подходящо осветление в различните часове от денонощието.

Всички имаме различни идеи за това как да изглежда нашата спалня и как бихме желали да се чувстваме когато прекарваме време в тази стая. Някои искат тези изживявания да са по-драматични, други се стремят към релаксираща неутралност, а трети към романтика и интимност.

Едно е сигурно – общият облик и настроение в спалнята до голяма степен се създават чрез добре планиран дизайн на осветлението, предварително проектиран до най-малките подробности.

Ето някои полезни съвети при проектиране, избор и монтаж на подходящо осветление за спалня:

💡 За да постигнете оптимално и удобно за управление осветление, трябва предварително да определите разположението на мебелите в спалнята. Така, ще можете да предвидите и разположението на съответните осветителни тела.

💡 Добре е да предвидите комбинация от подвижни и фиксирани светлинни източници, за да осигурите достатъчно, както общо, така и целево, и акцентно осветление.

💡 Размерът и формата на стаята и общото пространство, с което разполагате, определят размера, формата, дизайна и монтажа на централното осветително тяло. То не трябва да бъде прекалено голямо и все пак достатъчно, за да излъчва и разпределя светлината хармонично и равномерно до всеки кът на стаята. По-голяма и просторна спалня ще позволи голям и ефектен полилей или пендел, който ще служи също така и за впечатляващ акцент, привличащ вниманието и създаващ неповторима атмосфера на лукс и уют. Подобно осветително тяло би било обаче крайно неподходящо например в една таванска стая със скосен таван, обзаведена като спалня, или в детска/юношеска спалня.

💡 Централното таванно осветително тяло не бива да се монтира директно над леглото, а по-скоро над долната му страна или в центъра на тавана на стаята и да виси на не повече от около 30см от тавана.

💡 Превключвателите за осветителните тела трябва да бъдат разположени до входа на стаята и от двете страни на леглото. Препоръчва се опция за дублиране на действието им, т.е. да можем от различни зони в спалнята удобно да включваме/изключваме и регулираме светлината, без риск от спъване в тъмното.

💡 Количеството лумени за цялата спалня като стандарт варира между 2000 и 4000 общо от всички светлинни източници в стаята. Разпределението им по зони е въпрос на лично предпочитание, но все пак може да се ориентирате към следната приблизителна схема: 1700 лумена за основното осветително тяло, 100 лумена за нощните лампи около леглото и 400 лумена за осветлението в зоната на гардероба/ в дрешника.

💡 Препоръчва се използването на димери за регулиране силата на светлината от различните светоизточници. Това дава възможност да контролирате къде и колко светлина да се използва в различните части на денонощието, а така също и да променяте атмосферата според настроението си.

💡 Цветната температура е едно от най-важните неща, които трябва да съобразите, тъй като тя оказва значително влияние на душевното състояние. Доказано е, че бялата и синята светлина повишават бдителността чрез потискане на производството на мелатонин, което ги прави идеални за насочено/целево осветление.

От друга страна, по-топлото, жълто осветление, е по-подходящо за четене, гледане на телевизия и релаксиране преди сън.

Надяваме се, че сме ви били полезни и сме допринесли за правилното планиране на осветлението във вашата спалня!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org