Подготовка на стена за шпакловка

Дом и семейство

Подготовка на стените влияе върху качеството на закрепване на довършителния материал. Ето защо е необходимо напълно да премахнете предишния довършителен материал, както и пълното отстраняване на различни отпадъци, тапети, прахови частици и т.н.

След почистване на мястото, нанесете избрания грунд и изчакайте, докато изсъхне и полимеризира. Нанесете грунда с валяк, като внимателно го разпределите на равномерен слой без празнини. Понякога се налага да се грундира втори път, ако ползвате по слаб грунд без добавени частици.

Такава смес е необходима за отстраняване на прахта и праховите частици от досегашната работа, това е необходимо да се извърши преди по-нататъшна обработка и стартиране на шпакловане на стените. Универсалната смес се използва за коригиране на дълбоки дефекти и се нанася на дебел слой, а дребните дефекти се коригират като завършек. Сега ще научите как да прилагате довършителна шпакловка и универсална.

Как правилно да шпаклаваме стените?

Полагането на универсални и довършителни шпакловки се извършва по същия начин, разликата е само в дебелината на нанесения слой. Температурата на основата и въздуха в помещението трябва да е над 5°C, а относителната влажност не трябва да надвишава 60%.

Първо трябва да подготвите сместа според инструкциите на производителя: налейте чиста вода и добавете суха шпакловка, като се придържате към посочените пропорции. Разбъркайте (на ниска скорост) разтвора до получаване на хомогенна консистенция. Работата на оборудването при високи скорости може да доведе до образуване на мехурчета, което затруднява по-нататъшното нанасяне на сместа. Сместа, приготвена според инструкциите, ще се окаже гъста и ще залепне малко по работния инструмент.

Нанасяме шпакловка върху грундираната повърхност на малки порции, като я разпределяме равномерно по повърхността. За да се избегне появата на неравности, слоевете трябва да се нанасят припокриващи се. Шпатулата трябва да се държи под ъгъл от 30°, сместа се нанася и разпределя с едно движение.

Използвайте готовия състав по предназначение не по-късно от 60 минути след смесването. Нанасяйте всеки следващ слой само след като предишният е напълно изсъхнал. Средно са необходими около 24 часа, за да се втвърди сместа, но всичко зависи и от температурата и сезона и условията при които я полагате.

Спазвайте максималната дебелина на слоя – до 2 мм (Nida Gladka, Plato Finish и Super Finish), 3 мм (Plato Saten), 1 – 1,5 мм (Nida Pro).

Ако е възможно, след нанасяне на всеки слой, той трябва да се третира с грунд и да се почисти от остатъци преди нанасяне на следващия. Не забравяйте да контролирате наличието на нередности и да ги елиминирате.

Как да шпакловаме стени с довършителна замазка? По абсолютно същия начин, само че трябва да се нанася на много тънки слоеве.

Как да шпаклова стените под боядисване?

Ако не сте ремонтирали до сега и не сте майстор шпакловчик, тогава следвайте тези няколко стъпки при започване и завършване на процесите.

  • Извършваме първоначална обработка и грундиране на стената.
  • Нанасяме два или три слоя финишна шпакловка, в зависимост от броя на повърхностните дефекти и качеството на мазилката.
  • Изчакваме, докато всеки слой изсъхне и извършваме грубо почистване с шкурка.
  • След това нанасяме няколко слоя вече тънкослойна довършителна замазка, за да премахнем незначителни дефекти.
  • Също така изчакваме всеки слой да изсъхне и фугирайте с шкурка.

Декорацията на стени с боя изисква качествен подход за премахване на изкривявания, т.к. боята не може да ги скрие. Следователно използването на довършителна тънкослойна шпакловка е задължително.

Източник:https://remontnapokrivibg.eu/

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org