Подарък православна икона за подходящ повод

Разни

Във всеки дом, в който живеят български православни християни е добре да има икони. Иконите закрилят и покровителстват членовете на семейството и олицетворяват тяхната вяра. Когато в дома има икони те ни приближават до Бог и създават атмосфера на мир и хармония.

Когато избирате подарък за някого е добре да знаете, че една икона с красива и майсторска  изработка е отлично решение за какъвто и да е повод – освещаване на нов дом, кръщене, юбилей и много други. Тя може да бъде подарена и без специален повод. Например, когато човек е боледувал дълго време и се е излекувал, иконата носи енергията на радостта и в такива случаи тя е прекрасен подарък.

За подарък на официални лица може да изберете икона с Господ Исус Христос или с Светата Божия Майка и Младенеца. За човек, чиято професия го ангажира с държавна или друга власт, може да подарите икона, изобразяваща Свети Георги. Такава икона олицетворява храброст и държавност. Добра идея е да му подарите и икона с лика на светец-покровител на неговия град или институцията, в която работи. Прекрасен избор за тържествени поводи е да порадирите и икона, изобразяваща Свети Иван Рилски – българският светец-покровител.

Много православни християни в България включват в своя домашен иконостас икона, изобразяваща руския светец Серафим Саровски. Много българи почитат и иконите на светите великомъченици Георги Победоносец и лечител Пантелеймон. Последната е сред най-разпространените икони в домовете на хора, които боледуват.

Разбира се, икона може да се дари и без повод – като израз на най-добри пожелания. Тогава изберете икона според човека – работата, характера или личността му. Може да подарите иконата и в зависимост от вашите разбирания. Иконата е подарък, която остава завинаги и зарежда дома с атмосфера на мир и хармония.

Всяка закупена икона преди да се положи в дома трябва да се освети в църквата и да и бъде прочетена специална молитва. Прието е иконите в дома да се полагат на източната стена. Според традициите е прието, че във всеки дом трябва да има икони.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org