Основно почистване на жилището с еко препарати, включващи лимон, сол, оцет и сода за хляб

Мебели

Не знаем дали знаете, че с тези най-разпространени продукти, които могат да се намерят във всяка кухня, домът ви може да бъде основно почистен, освежен и хигиенизиран. Да се сдобиете с блясък и чистота и да премахнете замърсявания и микроби, без да използвате никакви скъпи и опасни химически препарати, които да причинят алергия. Това е факт, който трябва да имате на предвид, особено ако почистващите препарати не ви действат добре. Да започнем от прозорците – смес от топла вода – една чаша и ябълков оцет – същото количество, добавяме няколко капки лимонов сок и готово. Така получената смес може да се постави в някое празно вече шише от препарат за прозорци и да ни още по лесно . Напръскваме стъклата, оставяме за минутка и внимателно забърсваме. Ако има някое останало мръсно петънце, напръскваме допълнително и така докато целия прозорец стане чист и блестящ.

За да забършем мебелите си приготвяме разтвор от същия оцет и вода в съотношение едно към две, отново може да добавим и малко лимон, забърсваме праха и после подсушаваме със суха кърпа. С тази смес или със сместа, която забъркахме за прозорците, може да измием основно както банята, плочките, така и душ кабината, огледалата и дори етажерките. Ако в банята има отлагания на котлен камък или трудни за премахване сапунени замърсявания, трябва първо добре да ги накиснем с топла вода, а след това да ги изтъркаме с паста, която е смес от обикновена сода и питейна вода. Ако замърсяванията са прекалено упорити, то може да добавим и обикновена готварска сол. Нейната абразивна сила е по-голяма, защото частиците са по едри и варовиковите наслагвания просто нямат шанс. За да направим профилактика на отходните тръби както в банята, така и в кухнята, си приготвяме една чаша със сода и една чаша с оцет. Изсипваме в тръбата първо содата, а веднага след това и оцета. Можем да сме сигурни че тръбите ни са почистени и дезинфекцирани идеално.

Ако кухненския плот е силно замърсен след поредната ни кулинарна фиеста, може да го забършем със смес от вода и оцет, а ако има засъхнали мазни окапвания, поръсваме мястото със сода и отново изтъркваме внимателно.

За да почистим и измием пода, трябва просто да изсипем чаша оцет във водата и да измием хубаво с парцала. Не се тревожете, че къщата ви ще попие кисела миризма на оцет. Миризмата на оцета изчезва изключително бързо, освен това не може да предизвика дразнене като силните химикали в препаратите за почистване и дезинфекция. Така бързо, евтино и безопасно, вашия дом блести от чистота и ухае приятно, без никакъв риск за здравето!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org