Обученията на персонала – разход или нещо повече

Автор: Виктор Врански

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Коучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи международни компании. Управител е на фирма Вижън Т ЕООД, която е специализирана във вътрешно-организационни обучения и коучинг за мениджъри и служители. 

„Обученията за персонала са разход, който си заслужава да се прави само когато имаме излишни средства.“ – много фирми разглеждат въпроса за обученията по този начин. В резултат на това правят обучения или много рядко или никога.

Всъщност обученията са една от бизнес инвестициите с най-висока възвръщаемост. Те помагат за професионалното развитие на хората, което от своя страна рефлектира върху техните резултати.

Обучените служители имат много по-висока продуктивност, допускат значително по-малко грешки в работата си и притежават висока мотивация.

За съжаление, много мениджъри не мислят за тези позиви, а са фокусирани върху това, че ще трябва да се направи разход за обучения или пък, че хората могат да напуснат след като ги обучим и така парите ще отидат на вятъра.

Този начин на мислене е контрапродуктивен. Ако обученията бяха чист разход, то едва ли големите световни компании щяха да ги направят неразделна част от своята политика. Напротив те разбират много добре, че ако не се грижат за постоянното развитие на хората си, бързо ще загубят конкурентни позиции и пазарни дялове. Затова при тях има утвърдена практика да се планират сериозни годишни бюджети за обучения и да се разработват целогодишни програми за обучителни мероприятия.

Преди години имахме контакт с управителя на една българска фирма, на който предложихме възможността за обучения на хората му, тъй като в обектите на фирмата му имаше какво да се желае по отношение на професионализма на служителите. Отговорът му беше: „Ние обучения не сме правили и никога няма да правим.“ Дотук приключи нашия разговор. След две години научихме, че тази фирма е фалирала.

Друг интересен случай от практиката – от една фирма ни се обадиха да проверят кога имаме дати за продажбени обучения. Когато ги попитахме, какво точно търсят, те отговориха, че биха искали да наградят с участие в обучение двамата си най-добри търговци от екипа. Споделиха, че никога досега не са правили обучения за хората си и гледат на това като ненужен разход за бизнеса, но за тези двама са решили да направят изключение. В този случай обаче имахме разговор с хора, който бяха открити за диалог и им обяснихме, защо е важно да се правят регулярни тренинги за всички търговци. В резултат на това от тази фирма промениха мнението си и решиха да проведем вътрешно-фирмени обучения за развитие продажбените умения на целия им търговски екип. И ефектът не закъсня – в рамките на 2 – 3 месеца след тренингите започнаха да реализират значим растеж в приходите от продажби и „разходите“ за обучения им се възвърнаха многократно.

Обученията на персонала са неразделна част от дългосрочния успех на всеки бизнес.

Една фирма, която не се грижи за развитието на служителите си постоянно изостава от конкуренцията. Важно е да се има предвид, също така, че една от водещите потребности на служителите е да се развиват професионално. Ако работодателят не им осигурява това, те често са склонни да напускат и да отиват там, където тази възможност съществува. За тези, които смятат, че като обучат служителите си има опасност те да напуснат, бих отбелязал, че нещата са точно на 180 градуса. Хората са много по-склонни да сменят работата когато не им се осигурява професионално развитие чрез обучения.  А когато фирмата има целенасочена политика в тази посока, те стават много по-лоялни към нея.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org