Лесни и бързи съвети относно SEO оптимизация

SEO оптимизация

„Ако направите сайт, клиентите ще дойдат.“

Може би сте чували подобен изказ когато сте били на преговори със някоя СЕО фирма за подписване на договор за SEO оптимизация на вашия сайт. За съжаление изработката на сайт може да е първата крачка за да сте в онлайн бизнеса но има още много път който трябва да извървите за да може да видите истински пари от сайта в джоба.

Без солиден план за оптимизация за търсачките (SEO) и подходящ бюджет поне за една година, всичките ви усилия ще да бъдат напразни. Да бъде сайта ви забелязан в Интернет и да реализира продажба на реален клиент е предизвикателство както за вас, така и за SEO експертите които работят по сайта. Страхотното съдържание може да е един от ключовите стълбове на вашата маркетингова стратегия, но SEO анализа е лепилото, което държи всичко заедно и кара нещата да сработват.

Техническата SEO оптимизация води до безплатен таргетиран трафик от органичните резултати на Google когато се извършва от професионалисти.

Когато оптимизирате уебсайта си, за да се класирате по-високо в търсачките, има така наречените „горещи зони“ върху които можете да се съсредоточите. Ето няколко от тях:

Заглавие и описание

Едно от първите неща, които потребителите забелязват на страниците с резултати от търсачката (Google SERPs) е заглавието на сайта или на поста. Бързото му сканиране от потребителя определя дали ще кликне за да отвори страницата или ще потърси друга по-надолу.

Търсачките използват мета заглавията и описанията да разберат какъв е вашият сайт. Те трябва да съдържат изключително подходящи ключови думи, свързани с вашата ниша и подканващи действия (CTA), за да привлекат посетителите да кликнат върху вашия линк.

HTML заглавия

Всяка статия трябва да има едно заглавие <h1> което е първото и описва най-добре последващото съдържание. Може да следват едно или няколко <h2> заглавия които включват ключови синоними и няколко второстепенни <h3> заглавията са достатъчни за да разберат хората и машините за какво иде реч.

Причината, поради която заглавията са толкова основни за SEO, е, че търсачките обичат да ги използват, индексирайки съдържанието на вашия сайт.

Форматиране на текст

Всеки добър копирайтър знае че писането в мрежата е коренно различно от всеки друг носител и прави разлика между успешното произведение и такова, което не успява да привлече вниманието на читателя. За това не всеки може да пише като професионален copywriter и ако искате текстовете ви да се отличават от конкуренцията е добре да наемете професионалист да ви пише текстовете. В word има bold, italic, ползвайте ги за да подчертаете важни ключови думи или цели изречения.

Вътрешни връзки (вътрешен линк билдинг)

Google бота, или паяк обхожда вашите връзки и свързва съдържанието. По същия начин обхожда, открива и класира сайтовете в съответствие на входящите линкове. Ако открие линкове с ключови думи от вашата ниша в авторитетни сайтове е логично да класира вашия сайт на по-предни позиции. А сайтовете на първа страница в google привличат най-големия трафик.

Имайте в предвид че не всички връзки са полезни, има и лоши, но това са професионални разговори със SEO специалисти или консултанти които са наясно с материята. Една кратка платена SEO консултация би разяснила много ситуацията.

Alt таг и Title таг на снимка

Търсачките не „виждат“ изображенията, които качвате но могат да четат alt и title тагове. Ако има такъв „разбират“ какво е изображението на снимката. Така че по-добре е да ги ползвате примерно цени-за-seo-оптимизация.jpg или cena-seo-optimizacia.jpg.

Идеята е да помогнете на Google да намери вашето съдържание и да го сподели с потребителите си. 

URL структура

В url адреса на статията може да вмъкнете важна ключова дума, но придържайте адреса кратък и използвайте латиница, или шльокавица. Google я чете без проблеми докато Bing, Duckduckgo предпочитат съответния език. Бота ще прочете и разбере и българския текст но при споделяне в социалните мрежи много често дългия низ от символи се чупи.

Бонус техники за постигане на по-добро класиране в търсачка

Прилагането на съветите от тази публикация няма да отведе вашия уебсайт на първо място в google, но SEO съветите ни със сигурност може да ви помогнат да стигнете до там. Ако искате допълнителна помощ потърсете ни за специализиран SEO одит и технически анализ на структурата на сайта както и на неговите линкове за да можем да оферираме цена за SEO абонамент.

Дългите публикации от 1000+ думи

Преди 2 години любимата търсачка излезе с изявление че дългия текст е за предпочитане и ще го ранква по-добре и всички уебмастъри започнаха да пишат „чаршафи“, разтягайки локуми и казвайки 2 неща с много бла бла. Идеята на инженерите в гугл беше SEO експертите сами да им предоставят тонове от съдържание което да обучи алгоритмите и да подобри изкуствения интелект. Получиха това което желаеха и то БЕЗПЛАТНО.

Дългия текст има смисъл когато наистина е необходим, но древните гърци са предпочитали да бъдат майстори на краткия разказ „το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν“. Англичаните също имат подобен израз „Brevity is the soul of wit“ който се превежда като „Краткостта е душата на остроумието“. Руснаците казват „Краткость сестра таланта“. Преди да пишем много, без да казваме нищо, нека помислим дали е необходимо.

Избягвайте дублирано съдържание

Google не наказва за дублирано съдържание, даже не са рядкост случаите че класира на по-добри позиции дублирано съдържание преди първоизточника. За да избегнете подобни проблеми може да използвате атрибута rel = canonical. Няма гаранция машината как ще класира а и атрибута rel=author го поддържа известно време но се отказа.

Мултимедията помага много

Ангажирането на вашите читатели с красиви снимки и/или видеоклипове е един от начините да гарантирате, че степента на отпадане ще остане ниска. Интелигентния алгоритъм RankBrain,  дава тежест на това как потребителите взаимодействат с вашето съдържание и колко време стоят, четейки и асимилирайки поднесената информация.

Оптимизация за скорост на сайта

Ако сте играли играта „Need for speed” сте наясно че скоростта е от значение. И при сайтовете е така. Никой няма да стои една минута в очакване сайта да зареди текст и снимки. Просто ще затвори и ще потърси в друг сайт информация. Бизнес сайта или онлайн магазина ви трябва да зарежда максимално бързо, трябва да бъде функционален и клиента да открива това което търси с максимум 3 клика. Прости, лесни правила които работят и помагат на собственика на бизнеса да увеличи продажбите си.

Ако съдържанието е царя, линковете са царицата при сайтовете, и един професионален линк билдинг от агенция която се занимава с оптимизация на сайтове е най-доброто решение което можете да дадете на вашия бранд. Селектираните внимателно линкове ще са разликата която ще изстреля сайта ви на челни позиции и ще го задържи там.

Помислете внимателно и се консултирайте с професионалисти преди да доверите бизнеса си в търсене на трафик и продажби.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org