Кои са най-подходящите тъкани за изработка на спално бельо?

dobriatSUNДобрият сън е едно от най-важните условия за перфектен тонус и цветущо здраве, а за да го постигнете, задължително трябва да обърнете внимание и на спалното бельо.

Съвременните комплекти спално бельо, които се предлагат в магазините, са изработени от какви ли не материали. Влакната могат да бъдат естествени, например памук, коприна, лен; синтетични като полиестер  или изкуствени като бамбук или вискоза.

Да направим кратка справка за всеки вид.

Естествените влакна са антисептични, здрави и се отличават с нежност и мекота към кожата. Особено са популярни в производството на детско спално бельо, тъй като не предизвикват алергични реакции, а и материята е дишаща / с добра пропускливост на въздуха/, което също е от значение. Те обаче се мачкат лесно, което е недостатък. Също така, при пране, памукът се свива.

Към синтетичните влакна спадат материите като полиестер, акрил и найлон. За разлика от естествените материи, те изобщо не се мачкат и запазват отличния си външен вид, но за сметка на това не могат да се похвалят с добри терморегулиращи свойства, а и съществува опасност да предизвикат различни алергични реакции, особено при хора с по-чувствителна кожа. Грижата за спалното бельо, изработено от синтетични влакна е лесна – те не губят формата си, а цветовете им остават ярки дълго време. Специалистите препоръчват използването им предимно през зимните месеци.

Изкуствените влакна като вискоза и бамбук също са добро решение, защото тъканите, произведени от тях, не се мачкат и запазват дълготрайността на цветовете си. Освен това те притежават отлични терморегулиращи свойства, а и поддръжката им няма да ви затрудни въобще.

В състава на вискозата влизат натурални целулозни нишки, преминали през специална обработка, подобна на тази, през която преминават синтетичните тъкани.

От своя страна, спалното бельо от бамбук е изключително меко на допир, абсорбиращо влагата и анти-бактериално /съдържа вроден агент, наречен бамбуков кън, който не допуска развитието на бактерии/.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Кои са най-подходящите тъкани за изработка на спално бельо?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings