Кога товарните гуми са за смяна?

гуми за ремаркета

Колкото и качествени да са колелата на ремаркето, с течение на времето се износват и подлежат на смяна. Кои са факторите, пряко въздействащи върху състоянието на каучука и протектора? Кои марки произвеждат качествени тежкотоварни продукти?

Кои са влияещите фактори върху състоянието на товарните гуми

Без значение дали гумите за ремарке са зимни, летни, или всесезонни, съществуват различни фактори, влияещи върху състоянието на каучука и протектора:

  • Претоварване и неравномерно разпределение на тежестта на камиона – когато товарът не е разпределен правилно, в определена зона тежестта е по-голяма, а в друга по-малка. Това води до неравномерното износване на протектора;
  • Бързото каране с превишен товар – намалява експлоатационния живот, така че съветът на експертите е да карате леко, когато сте с повишен товар;
  • Рязко спиране и бързо набиране на скорост – внезапното спиране при голямо натоварване върху ремаркето води до дълъг спирачен път и преждевременно протъркване на каучука. Бързото набиране на скорост го загрява и разрушава;
  • Неправилно подбран товарен индекс – може да доведе до сериозни предпоставки за ПТП, поради внезапното разпадане на каучука и загуба на управление над превозното средство.

Кога се налага тяхната смяна

Гумите за ремарке на тир са много издръжливи и качествени, но съществуват фактори, които водят до необходимостта от смяна. Това е повредата, вследствие на пробождане с остър предмет или при прекомерно износване на протектора. В каналите на грайфера има специални индикатори, позволяващи лесна и бърза визуална проверка на дълбочината. Когато износването достигне нивото на този индикатор е настъпил и моментът за смяна. Експертите дори препоръчват подмяната да се извърши преди достигане на границите на индикатора.

Друг белег за необходимост от подмяна на товарните гуми за ремарке са следите от стареене на каучука. Наличието на микропукнатини по страничния борд и протектора, както и при появата на видими деформации са белези на стареене.

Кои марки са доказани според Medina Med

На отрасловия пазар съществуват много и различни марки, предлагащи своите товарни гуми за ремарке и автомобили, всяка от които е с отделни особености и технологични нововъведения. Въпреки това, открояващи се със своите предимства и доказани във времето показатели са продуктите на марки като Michelin, Continental, Dunlop, Nokian, Goodyear, BFGoodrich и други.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org