Кога е време за смяна на акумулатора?

Авто-мото

Сред периодичните проверки, които трябва да направите на вашия автомобил, е и смяната на акумулатора. Тази операция може да се извърши и самостоятелно, просто следвайте някои прости инструкции. Но колко често трябва да сменяте батерията на колата си? Ето някои полезни съвети, за да разберете ефективността на вашата батерия и как да я поддържате възможно най-постоянна през целия й живот.

Колко често да сменяте акумулатора на автомобила?

Въпреки че не е правило, добра практика е акумулаторът на автомобила да се сменя приблизително на всеки 3 години. В този период от време нивото на съдържащата се киселина или електролит в него може лесно да намалее. Предупредителна светлина на таблото ни предупреждава, когато батерията има проблеми. За да го държите под контрол, е възможно да имате специален инструмент, наречен денсиметър, във формата на спринцовка, който ви позволява безопасно да събирате и анализирате киселината, съдържаща се във вашата батерия, като по този начин предоставя полезна информация за състоянието на последната .

За да оцените ефективността на вашата батерия, можете алтернативно да използвате волтметър, който ви позволява да измерите нейната ефективност. Ако стойността, показана от уреда, е твърде ниска, батерията трябва да се смени незабавно, за да не рискувате да останете някъде пеша. Всички неизправности на светлините, фаровете или блока за управление също показват батерия, която е твърде стара, почти сигурно за подмяна, да не говорим за най-често срещания симптом, свързан с батерия, когато колата трудно стартира, работи трудно или има проблеми, дори ако е презареден. Последният случай може да възникне особено след продължителен период на бездействие, може би и през зимата.

Смяна на акумулатора на автомобила: как да го направите сами?

Периодичната смяна на акумулатора във вашия автомобил следователно е необходима операция, ако искаме той да продължи да функционира правилно и да не ни оставя пеша, например когато пътуваме. В тази статия ще открием колко изключително лесно става закупуването и смяната на акумулатора на автомобила при пълна автономност, спестявайки по този начин разходите за оторизиран сервиз. Средната цена на нова батерия може да варира от 40 до 200 €, в зависимост от обхвата и гаранцията, която по закон е 24 месеца, но някои Premium модели предлагат изгодно удължаване.

Сменете батерията на автомобила стъпка по стъпка

След като закупите нова батерия и изчакате необходимите срокове за доставка е време за смяна със старата. По-долу представяме по ясен и схематичен начин всички стъпки, необходими за правилна смяна на батерията:

  • изключете двигателя и извадете ключа от запалването, за да сте сигурни, че сте елиминирали всякакъв вид електрически контакт;
  • отворете капака и отстранете двата полюса на старата батерия от капаците, ако има такива: черният (-) винаги е отрицателен, червеният (+) е положителен;
  • разхлабете ги и двете, като внимавате при развиването, за да избегнете електрически разряди, първо отрицателния, а след това положителния;
  • сега, след като сте освободили двете скоби, можете да извадите батерията от нейната опора, като развиете винтовете, които държат нейната опора на място;
  • извадете батерията и поставете новата на същото място като старата;
  • свържете отново клемите към полюсите, като този път първо фиксирате положителния, а след това отрицателния;
  • преместете опората, като затегнете отстранените преди това винтове и капаците на клемите;
  • затворете капака, поставете ключовете и рестартирайте колата.

Очевидно технологията на автомобилите непрекъснато се променя и новите модели вече имат усъвършенствани електронни механизми за управление, които е добре да имате предвид, преди да пъхнете ръцете си под капака на автомобила, така че механиката и електрониката да поддържат предвидената си синергия. При автомобили, оборудвани с електронни системи Start & Stop, например, ще е необходимо също да нулирате системата за управление на зареждането на новата батерия, управлявана от IBS или интелигентен сензор за зареждане. Най-вероятно системата също така ще изисква да въведете код за сигурност, за да извършите операцията, който може лесно да бъде намерен в книжката с инструкции на автомобила.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org