Карнавални маски

karnavaleni-maski
Карнавалните тържества според някои проучвания водят началото си от Великденските пости. Самият термин „карнавал“ в буквален превод означава премахване на месото и именно когато са постите се счита за периода на тези празненства. Други пък са на мнение, че това е повод да се започне с употребата на месо. Така че различни са теориите, които се тиражират. Факт е обаче, че още по време на коледните празници тези карнавални тържества също са в своя пик. Един от най-колоритните карнавали са тези във Венеция. Тяхната предистория датира още от 1094 година в документи, които споменават именно за атрактивни забавления с пищни облекла и карнавални маски. Подготовката на това облекло и цялостната визия на празнуващите никак не е била лека задача. Днес са запазени част от традициите и начините на изработка на модели които са пищни и уникални по рода си. Няма по света такива вековни традиции, които да са свързани с ритуалност подготвяна почти през цялата година.
Изключително много древни обичаи, легенди и събития са включени в карнавала във Венеция. Слагането на маските по време на празненствата поставяло всички благородници и обикновени хора под общ знаменател. Отдаването на страсти и приключения в определен период по време на карнавала било едно от най интересните преживявания за всеки участник. До ден днешен плътските желания привличат многобройни посетители от цял свят, като едни от най-често присъстващите са тези от Германия и Франция. Слагайки маската падат и скруполитите които имат посетителите. Така че както от времето на Наполеон до днес това да придобиете небивало самочувствие и разкрепостеност с носенето на карнавална маска е едно и също.
Карнавалните маски могат да бъдат различни като видове. Някои от тях се поставят на очите , като останалата част от лицето остава видима. Те са загадъчни и предизвикателни. Факта, че можете да видите малък жокер от лицето на дамата обект на желанията Ви е било повече от възбуждащо. Често се говори, че например дами с не особено интересна и привлекателна визия са търсили партньори за плътските си изживявания именно по време на карнавалните тържества. Те са носили маски от вида, който изцяло покрива лицевата част на главата, като единствено очите остават видими. Този своеобразен маскарад и тържества са също така и повод за разнообразяване при семейните двойки. Не се е считало като изневяра участието на мъж или жена, които са се отдавали на забавления с други хора.
Не всички обаче слагат карнавални маски с тази цел. Много хора искат да бъдат част от еуфорията и именно поради това искат да се докоснат до блясъка на пищните костюми и маски, които са неизменна част от всеки карнавал.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org