Какво е важно да знаете за смяната на ангренажния ремък

Използването на автомобил можем да определим с една дума, а именно удобство. Ползването му обаче и грижата за техническата изправност може да постави не малко собственици и водачи на ПМС в трудна ситуация. Би било чудесно да можем да си позволим смяна на колата през три-четири години, но при условие, че не сме толкова финансово заможни то другата ни алтернатива е да се грижим подобаващо за изправността на превозното средство, на което разчитаме ежедневно за бързото ни предвижване в града или извън него. Ремонтите по колата… нежелани, досадни, свързани с разходи. Но пък необходими за да можем да си гарантираме спокойно и безопасно пътуване. Естеството на тези поправки могат да касаят различни системи от автомобила и това разбира се, налага да проявим отговорност и да изберем качествени авточасти както и екип за тяхната подмяна.

Ангренажен ремък – що е то и каква е ролята му

Трудно е за човек, който само шофира да бъде наясно със спецификата а това какво е ангренажен ремък и каква е реалната му роля за състоянието на автомобила. Няма как обаче да не знаете като шофьори, че има повреди, при които е много важно да се извика пътна помощ, която да откара превозното средство да сервиза. Ето такъв тип авария е тази свързана с ангренажния ремък и когато механика ви препоръчва да не карате колата на ход до сервиза е задължително да го послушате. Защо ли? Причините са изключително сериозни:

  • Ангренажния ремък е онази част, която осигурява синхронизирането на зъбите между коляновия и разпределителния вал;
  • Гарантира постоянна и пропорционална скорост на превозното средство;
  • Повредата или скъсването на ангренажен ремък може да доведе до сериозни последици и авария на двигателя.

Важността на тази част определено е голяма. Това налага адекватна и професионална намеса, която да гарантира, че ще можете след ремонта да използвате превозното средство напълно безопасно.

Кога се сменя ангренажен ремък

Няколко са причините, поради които се налага смяна на ремъка. За една от тях вече споменахме. При скъсване или разтягане на ремъка се получава невъзможност за работа на зъбите между коляновия и разпределителния вал. Това от своя страна остава превозното средство в неподвижно състояние  и невъзможност да бъде използване. Не само реалната авария, която  е настъпила обаче се оказва причина за смяна. Други такива са:

  • Покупка на автомобил втора ръка. Сред основните действия на новия собственик е да смени този важен детайл с ангренажен ремък комплект. Това означава, че освен ремъка се сменят и ролките, което от своя страна гарантира безпроблемно и сигурно ползване на автомобила;
  • Проблем с елементи около ангренажния ремък. В зависимост от модела и марката на превозното средство, когато се извършва ремонт, който изисква смяна на износени елементи то това може да наложи подмяната и на ангренажния ремък. Разбира се, няма как да не се препоръча смяната да бъде в комплект, а не само на поизносения ремък.
  • Не всички автомобили имат ремък. Не са малко и онези, които са с верига. Принципа на действие и тук е аналогичен, като идеята е, че при веригите срока на експлоатация е доста по-дълъг от тези на ремъците. Разбира се, когато се сменя верига отново механика използва комплект от тези елементи, които да осигурят качествена и ефективна работа на двигателя.

Качествени авточасти и професионален майстор

Задължително е при нужда от смяна на ангренажен ремък или верига в комплект с всички нужни елементи да се възлага тази отговорност на проверени и гарантирани като качество авточасти. Не е за подценяване и въпроса на кой ще поверите смяната. Дори да се закупили оригинални ремъци и ролки в комплект ако работата по ремонта е небрежна и несъобразена с общите правила на такъв тип ремонт то все едно сте хвърлили парите си на вятъра. Ето защо от много важна роля е не само покупката и избора на авточасти с гарантирано качество, а също така и професионализма на екипа, който ще отговаря за ремонтната услуга.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Какво е важно да знаете за смяната на ангренажния ремък, 5.0 out of 5 based on 1 rating