Какво е различното между зимните и летните гуми?

Все още има водачи, които си позволяват да карат с летни гуми през зимата. За такива своеволия обаче са предвидени санкции, така че не бива да си правите експерименти. Още повече, че когато управлявате автомобил с летни гуми през зимата, може да се появят проблеми с овладяването на автомобила в заледени участъци, както и да се отбележи влошаване на качеството на гумите.

Защо да не карам с летни гуми през зимата?

Летните гуми стават възможни за използване, когато температурите се покачат над  7 градуса. При по-ниски температури гумите стават много твърди и могат да се напукат лесно. Зимната гума има свойството да задържа снега в блоковете на протекторите, а летните гуми просто утъпкват снежната настила и контактната зона става хлъзгава и неудобна. Това са причините да използвате зимни гуми в мразовитите сезони и да забравите за идеята си да шофирате с летните гуми.

Какви са предимствата на летните гуми?

Твърдата каучукова смес при качествените летни гуми от bggumi.com омеква, когато времето е топло. По този начин гумите стават подходящи не само за сухи участъци, но и при валежи от дъжд. От гледна точка на икономията триенето при летните гуми е по-ниско, което значи и значително намаляване на разхода. Това е причината да имате комплект резервни гуми, с който да карате през зимния сезон. Разбира се, този вид гуми, не се препоръчва при температурни амплитуди под 7 градуса.

По какво се различават зимните и летните гуми?

Зимните и летните гуми са създадени по специален проект, който се свързва с климатичните особености на сезона. Техните качества могат да се загубят, ако не се спазят условията за експлоатация. Иначе казано зимните гуми не са подходящи за топлото време, а летните не бива да се използват през студените дни на годината, особено когато вали сняг. В случай, че водачът не ползва гумите по предназначение, ще застраши безопасността при движение по пътищата. Правилата съществуват, за да се спазват, така че карайте със съответните гуми, които са подходящи за дадения сезон и атмосферните особености, както Ви съветват специалистите

В обобщение

След като обяснихме разликите във видове гуми, е време да помислите, дали си заслужава да направите икономия на пари и да нарушите правилата управлявайки леката кола, без да съобразите със сезона. Имайте предвид, че днес на пазара могат да се открият, както зимни, така и летни гуми на прилични цени, тъй че винаги можете да спестите за този важен компонент за всеки автомобил.

Оцени тази статия