Какво е пълнозърнесто брашно и защо е полезно?

Здраве

В процеса на производство на брашно зърното първо се смила и след това се пресява през сито. Колкото по-фино е смилането, толкова повече баласт може да бъде елиминиран.

Най-чистото брашно в този смисъл е брашно от най-висок клас. Финото смилане ви позволява да отсеете абсолютно всички примеси, включително цветното покритие и зърнените зародиши – витамини, ненаситени мастни киселини, минерали и други компоненти на зърното, необходими на организма. Хранителната стойност на такова брашно по отношение на доставената енергия е наистина много висока.

Заедно със зърнените зародиши витамин Е се отстранява от брашното – мощен антиоксидант, ненаситени мастни киселини – основната храна за мозъка и централната нервна система. Продуктът е лишен и от алевроновия слой, който съдържа тънък слой живи клетки, богати на протеини и незаменими аминокиселини, необходими за синтеза на протеини и хормони. Освен това отстранените сложни въглехидрати (фибри) са основната храна за чревните бактерии (чревна микрофлора), чиято жизнена активност пряко влияе върху състоянието на нашето здраве и работата на цялата имунна система – естественият механизъм за самозащита на организма срещу болести.

Съвсем друг въпрос е грубото тапетно брашно, тоест най-грубото смилане. По време на смилането, абсолютно всички компоненти на зърното остават в брашното: това е цветната обвивка на зърното, и алейроновият слой, и зърненият ембрион. Брашното запазва цялата биологична стойност на пълнозърнестото, всичките му лечебни качества.

Пълнозърнестият хляб ефективно премахва вредните вещества от тялото, като соли на тежки метали, радиоактивни вещества, токсични компоненти и остатъци от биологични продукти. Това наистина увеличава продължителността на живота и подобрява качеството му.

Учените в САЩ успяха да докажат, че смъртността на хората, които редовно консумират храни от пълнозърнести храни, е намалена с 15-20%. Включвайки пълнозърнест хляб във вашата диета всеки ден, човек напълно задоволява нуждата на организма от фибри и диетични фибри.

Източник:  https://e-broshura.com/sibies-broshura/

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org